Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Επιχειρηματικότητα και χαρακτήρας!

Όλοι οι άνθρωποι, από την φύση τους, έχουν τη διάθεση να δημιουργήσουν, να διαπρέψουν και να φθάσουν στην επιτυχία. Όλοι τους αναζητούν ευκαιρίες, αναζητούν κίνητρα για να επιχειρήσουν, να τολμήσουν, να προσπαθήσουν, να δοκιμάσουν την τύχη τους. Διαθέτουν γνώσεις, διαθέτουν ταλέντα, δεξιότητες, ψυχικές αρετές, ψυχικές αντοχές, εφόδια ικανά να τους οδηγήσουν στην επιτυχία. Γιατί όμως οι περισσότεροι δεν τα καταφέρνουν; Τι είναι αυτό που τους εμποδίζει να φθάσουν στην επιτυχία;
 
Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που αποτυγχάνουν. Στη μια κατηγορία, και είναι οι περισσότεροι, ανήκουν αυτοί που δεν αποφασίζουν. Υποτιμούν τις ικανότητές τους, τις δυνατότητές τους, φοβούνται, διστάζουν, προφασίζονται, αναβάλλουν, ψάχνουν άλλοθι και τελικά μένουν σε απραξία, χωρίς ούτε καν να προσπαθήσουν. Στην άλλη κατηγορία είναι αυτοί που επιχειρούν, αλλά αποτυγχάνουν επειδή αφενός μεν δεν γνωρίζουν βασικές έννοιες και αρχές επιχειρηματικότητας και αφετέρου δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για τις προϋποθέσεις επιτυχίας.
Για την πρώτη κατηγορία η έλλειψη αυτοπεποίθησης αποτελεί τον πιο σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για το επιχειρείν. Αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με γνώσεις, ούτε με τίτλους, ούτε με πτυχία, ούτε με ειδικές ικανότητες. Έχει να κάνει με τη νοοτροπία και τον χαρακτήρα, ο οποίος μεταφέρει φόβους, φοβίες, ανασφάλειες και αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος. Έχει να κάνει με τη διαμόρφωση του χαρακτήρα από την παιδική ακόμη ηλικία. Τότε, σύμφωνα με την επιστήμη της Ψυχολογίας, αναπτύσσονται οι δύο μεγάλοι φόβοι, ο φόβος της αποτυχίας και ο φόβος της απόρριψης. Αυτοί οι δύο φόβοι, εδραιώνονται στο υποσυνείδητο και προσδιορίζουν αποφασιστικά τις σκέψεις, τις ενέργειες και τις πράξεις μας. Αυτοί οι δύο φόβοι, ωθούν κάθε άνθρωπο να παραμένει συνεχώς σε μια  ζώνη άνεσης (βολέματος), η οποία τον εξυπηρετεί και τον κάνει να αισθάνεται άνετα, χωρίς να θέλει να βγεί από αυτήν, παραμένοντας ουσιαστικά στην απραξία.
Ενδεχομένως πολλοί να αναρωτιέστε εάν όλα αυτά τα αρνητικά φαινόμενα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, να αναστραφούν και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις επιτυχίας. Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Υπάρχει τρόπος να ξεπερασθούν οι φόβοι, οι φοβίες, οι δισταγμοί και να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση, αρκεί κάποιος να το αποφασίσει, να αναζητήσει λύσεις και να τις εφαρμόσει.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η έννοια της επιχειρηματικής αποτυχίας έχει διαφορετικές διαστάσεις στην Αμερική από ότι στην Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται στη διαφορά νοοτροπίας με την οποία αντιμετωπίζουν οι δύο αυτοί κόσμοι την επιχειρηματικότητα. Στην Αμερική η «αποτυχία» καταγράφεται ως μια δημιουργική και επωφελής διαδικασία. Στην Ευρώπη θεωρείται ως καταστροφή καριέρας. Με απλά λόγια, εάν αποτύχεις επιχειρηματικά στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στην Φραγκφούρτη, θεωρείται ότι έχεις καταστρέψει την καριέρα σου. Αντίθετα, εάν αυτό συμβεί στη Νέα Υόρκη ή στη Silicon Valley, θεωρείται ως ολοκλήρωση κατάρτισης και απόκτηση εμπειρίας. Δείγμα αυτής της νοοτροπίας αποτελεί η χαρακτηριστική απάντηση του Thomas Edisson, όταν του επεσήμαναν τις 700 προσπάθειες για την εφεύρεση του λαμπτήρα, ο οποίος είπε: «Δεν απέτυχα 700 φορές, ανακάλυψα 700 λόγους για τους οποίους δεν ανάβει ο λαμπτήρας».
Οι δραστήριοι, οι ενεργητικοί, οι επιτυχημένοι άνθρωποι, προσπαθούν να ξεπερνούν τους φόβους τους. Πιέζουν τον εαυτό τους συνειδητά και τον ωθούν έξω από την ζώνη της άνεσης, ενισχύοντας συνεχώς την αυτοπεποίθησή τους. Είναι οι άνθρωποι που όταν πέσουν κάτω ξανασηκώνονται και συνεχίζουν. Είναι οι άνθρωποι που σκέφτονται θετικά, αισιόδοξα, πιστεύουν στον εαυτό τους και αυτοί που λένε «εάν είναι να συμβεί, αυτό θα γίνει από εμένα».  Είναι οι άνθρωποι που βάζουν συνεχώς στόχους και δουλεύουν για την επίτευξή τους. Είναι οι άνθρωποι που τολμούν και μπαίνουν μπροστά στις εξελίξεις, δουλεύουν στο παρόν και δημιουργούν το μέλλον. Είναι οι άνθρωποι που βλέπουν μπροστά και σκέφτονται συνεχώς «τι θέλουν» και «πως θα το επιτύχουν». Οι άνθρωποι, που βλέπουν τα προβλήματα ως προκλήσεις, δεν μένουν σ’ αυτά, αλλά αναζητούν συνεχώς λύσεις. Τις λύσεις που θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία!

Νέστορας Ι. Κολοβός
www.expertsacademy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου