Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Επιχειρηματικά λάθη!

Ένα από τα πιο σημαντικά λάθη που κάνουν οι επιχειρηματίες, είναι ότι θεωρούν την επιχειρηματική τους ικανότητα δεδομένη. Επειδή γνωρίζουν πάρα πολλά γύρω από το αντικείμενο τους και την λειτουργία της επιχείρησής τους, «ερωτεύονται» τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, επικεντρώνουν σ’ αυτά και παραμελούν τον πραγματικό σκοπό της ύπαρξης της επιχείρησής τους.

Έτσι αδυνατούν να δουν τις αλλαγές και εξελίξεις στον κλάδο τους, τον ανταγωνισμό, τις τάσεις της αγοράς και τη συνολική λειτουργία και θέση της επιχείρησής τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι τους είναι αυτοδίδακτοι και διαμορφώνουν την επιχειρηματική τους νοοτροπία και ικανότητα μέσα από τις καθημερινές τους εμπειρίες, αγνοώντας τις περισσότερες φορές τα βασικά στοιχεία της επιχειρηματικότητας. Και όμως αυτή είναι η αιτία που αποτυγχάνει το 80-90% των επιχειρήσεων.

Δηλαδή δεν γνωρίζουν,
•    Τι ακριβώς είναι και τι ακριβώς επιδιώκει η επιχειρηματικότητα.
•    Τι είναι επιχείρηση και ποιος είναι ο σκοπός της επιχείρησης.
•    Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του επιτυχημένου επιχειρηματία.
•    Ποιος κρίνει την επιτυχία της επιχείρησης.
•    Ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο της επιχείρησης.
•    Ποιος είναι ο ρόλος του ανθρώπινου δυναμικού.
•    Ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες της επιχείρησης και ποια είναι η σημασία τους.
•    Ποιοι είναι οι τομείς κλειδιά της επιχείρησης.
•    Ποιες είναι οι προϋποθέσεις της επιχειρηματικής επιτυχίας.

Παρόλο ότι υπάρχουν χιλιάδες βιβλία τα οποία ασχολούνται με θέματα της επιχειρηματικότητας, εν τούτοις αδυνατούν να προσφέρουν πραγματικές γνώσεις, καθώς, πέρα από την ξύλινη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένα, επικεντρώνουν κυρίως σε θέματα στρατηγικής και όχι σε θέματα εκτέλεσης. Με απλά λόγια ασχολούνται με το ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ και όχι με το ΠΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ, που είναι και το ζητούμενο. Αυτό είναι που πρέπει να ενδιαφέρει και αυτό που πρέπει να αναζητούν όλοι οι επιχειρηματίες, ούτως ώστε να προσεγγίζουν καλύτερα την επιχειρηματικότητα και να αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας. Σημασία δεν έχει «ΤΙ» κάνεις. Σημασία έχει «ΠΩΣ» το κάνεις. Εκεί είναι που εντοπίζεται και  η διαφορά, τόσο στην απόδοση, όσο και στα αποτελέσματα μεταξύ των επιχειρήσεων!



Νέστορας Ι. Κολοβός
www.expertsacademy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου