Σύμφωνα με διαδικτυακή μελέτη (social media check-up) της Advocate/ Burson-Marsteller, οι ελληνικές επιχειρήσεις, αν και έχουν αυξήσει την παρουσία τους στα κοινωνικά δίκτυα, δεν τα χρησιμοποιούν επαρκώς και επιλέγουν τη μονόδρομη επικοινωνία στο πρότυπο της παραδοσιακής συμβατικής διαφήμισης.
Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση έδειξε ότι το 53% των επιχειρήσεων έχουν πλέον παρουσία σε μία τουλάχιστον από τις τέσσερεις δημοφιλέστερες πλατφόρμες Social Media στην Ελλάδα, το Facebook, το Twitter, το YouTube και τα εταιρικά blogs. Σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2010 πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 20%.
Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν κυρίως την πλατφόρμα του Facebook, αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό εμπλοκής. Με βάση τη μελέτη, προκύπτει ότι η παρουσία των brands στα κοινωνικά δίκτυα αυξήθηκε κατά 51% σε σχέση με το 2010, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο των σελίδων, το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφιακής εκπροσώπησης έχουν τα brands και όχι τα εταιρικά προφίλ.
Παρά την έκρηξη του αριθμού των χρηστών social media στην Ελλάδα, φαίνεται πως οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν χρησιμοποιούν τα κοινωνικά κανάλια για να ανοίξουν διάλογο με τους καταναλωτές και να ενισχύσουν το customer service τους, αφού μόλις το 30% των εταιρειών που χρησιμοποιούν το Facebook και το 18% των εταιρειών που χρησιμοποιούν το Twitter απαντούν στους χρήστες. Αντιθέτως, διακρίνεται μια επιφανειακή αντιμετώπιση η οποία περιορίζεται σε μονόδρομη επικοινωνία στο πρότυπο της παραδοσιακής συμβατικής διαφήμισης.
Τα social media ήδη παρέχουν πολλές επιπλέον δυνατότητες οι οποίες φαίνεται να μην αξιοποιούνται, καθώς η δραστηριότητα των χρηστών έχει αυξηθεί κατακόρυφα αλλά οι εταιρείες δείχνουν να μην ανταποκρίνονται, για την ώρα τουλάχιστον, σε αυτό τον ταχύ ρυθμό.
H συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ομάδα digital της Advocate/B-M και εξέτασε για δεύτερη συνεχή χρονιά τη σχέση που έχουν τα μέλη του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας με τα social media.
Η μελέτη έγινε ενόψει του 3ου συνεδρίου για τα Social Media με θέμα “Social Media και Επιχειρήσεις: πού θα πάει αυτή η σχέση;”, το οποίο πραγματοποιηθηκε την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη/ Πειραιώς. Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και τη στάση τους απέναντι στα νέα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στο πλαίσιό του παρουσιάστηκαν δύο έρευνες της MRB Hellas, ενώ καλεσμένοι ήταν εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό τομέα και το χώρο των επιχειρήσεων, αλλά και bloggers/ digital personas.
Βασικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Matthias Luefkens, (@luefkens), Managing Director EMEA, B-M Digital, oμιλητής στο TEDxZurich και πρώην Social Media Architect του World Economic Forum.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου