H παγκόσμια οικονομική κοινότητα, έχει πλέον εισέλθει σε μια καινούργια και άγνωστη οικονομική φάση . Ζει μια τεράστια κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος , η οποία έχει εξωθήσει ανεπτυγμένα κράτη , στα όρια της χρεοκοπίας και έχει οδηγήσει ισχυρές και σταθερές οικονομίες να απολέσουν την σταθερότητα τους και ως συνέπεια να δημιουργήσει εκατομμύρια ανέργους ,παγκοσμίως.
Σήμερα οι εθνικές οικονομίες είναι στενότατα συνδεδεμένες και αλληλοεξαρτώμενες μεταξύ τους. Οι εμπορικές και οι χρηματοοικονομικές πληροφορίες διακινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα μέσω του διαδικτίου και των δικτύων της κινητής τηλεφωνίας.
Ωστόσο μαζί με τις ευεργετικές επιδράσεις στο παγκόσμιο εμπορικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, έρχεται μια πολύ αρνητική και επικίνδυνη πλευρά.
Το βιώνουμε πάρα πολύ έντονα σήμερα. Η ανακοίνωση, της είδησης ενός οικονομικού γεγονότος , μια δυσμενής πολιτική εξέλιξη ,μπορούν να εξαπλωθεί ταυτόχρονα σε πολλές διαφορετικές χώρες , να δημιουργήσει μεγάλες αναταράξεις και να αποσταθεροποιήσει το υπάρχον σύστημα, με εντελώς απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να λειτουργούν όπως λειτούργησαν στο παρελθόν . Σήμερα οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να επιχειρήσουν και να δράσουν σε ένα οικονομικό περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητα , αστάθεια ,εκτεταμένους και απρόβλεπτους επιχειρηματικούς κινδύνους. Απαιτείται ένα αυστηρό επιχειρηματικό πλαίσιο λειτουργίας ,προκειμένου η εταιρεία να πλοηγηθεί ,σε ένα περιβάλλον νομισματικά και χρηματοπιστωτικά έντονα ασταθές.
Σήμερα οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύξουν συστήματα ,διαδικασίες και αρχές ,εις τρόπον τέτοιον ώστε να μπορούν να προβλέπουν έγκαιρα τις κρίσεις αλλά και να τις μετατρέπουν σε ευκαιρίες μέσα από την ρευστή κατάσταση που δημιουργείται. Οι μοντέρνες επιχειρήσεις πρέπει πλέον ,να αντιδρούν όχι συμβατικά και νωθρά ,αλλά με έντονη αποφασιστικότητα.
Η εμπειρία μέχρι σήμερα έχει καταδείξει ότι η παρατεταμένη διάρκεια της κρίσης , η αβεβαιότητα και ο πανικός των διοικήσεων των επιχειρήσεων έχει ως συνέπεια ,την πραγματοποίηση σοβαρότατων σφαλμάτων. Επιλέγεται η περιστολή κόστους σε λάθος περιοχές. Απολύεται έμπειρο και πολύτιμο προσωπικό , μειώνονται δαπάνες για την ερευνά και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Οι οικονομικές διοικήσεις συχνά καταφεύγουν σε χρηματοοικονομικά τεχνάσματα. Δυστυχώς αυτές οι πρακτικές μάλλον θα κάνουν το εταιρικό οικοδόμημα περισσότερο ευαίσθητο και ασταθές ,με κίνδυνο να το οδηγήσουν στην καταστροφή.
Η ανεξέλεγκτη ταχύτητα του ρυθμού των αλλαγών , η ιλιγγιώδης μεταβολή του βαθμού της πολυπλοκότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος , η ραγδαία κλιμάκωση των κινδύνων είναι πλέον η νέα πραγματικότητα την οποία θα αντιμετωπίζουν στο εξής οι επιχειρήσεις. Είναι μονόδρομος πλέον η θωράκιση τους αλλά και η μεγιστοποίηση του βαθμού ανθεκτικότητας.
Ο κόσμος μας μεταβάλλεται και μετασχηματίζεται με τρόπο ταχύτερο από ότι συνέβαινε τα πρόσφατα χρόνια. Νέοι και άγνωστοι ανταγωνιστές εμφανίζονται, νέες νομοθεσίες παρουσιάζονται , ενώ η εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας δημιουργεί νέα κανάλια διάθεσης και επικοινωνίας.
Ο επιχειρηματίας σήμερα πρέπει να οδηγηθεί στην πλέον κρίσιμη απόφαση για την επιβίωση της επιχείρησης . Πρέπει να αλλάξει στρατηγική και να στραφεί με δυναμισμό και καινοτομία στο μέλλον.
Δίχως αμφισβήτηση για να μπορέσει μια εταιρεία να επιτύχει σε ένα περιβάλλον όπως το περιγράψαμε , δεν επαρκεί η τύχη και η διαίσθηση. Χρειάζεται άλλη νοοτροπία , σοβαρός σχεδιασμός και φυσικά σωστές στρατηγικές.
Τα καθοριστικά σημεία μιας επιτυχίας είναι , η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού , οι μοντέρνες και αποτελεσματικές δομές , η σωστή διοίκηση και ηγεσία και φυσικά η προσαρμογή ,η ευελιξία και η καινοτομία.
Ο συνδυασμός των παραπάνω ,είναι ίσως η πλέον ενδεδειγμένη συνταγή επιβίωσης αλλά και επιτυχίας στο πολύπλοκο περιβάλλον που ζούμε.
Γράφει ο Γιάννης Στάθης
epixeirein.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου