Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η ισχύς της διαφωνίας

«Η αρχή της σκέψης βρίσκεται στην διαφωνία, όχι μόνο με τους άλλους αλλά και με τους εαυτούς μας».
Έρικ Χόφερ


 
Το πρώτο βήμα για να αλλάξετε και να βελτιώσετε την πορεία της επιχείρησής σας καθώς και της ζωής σας είναι να διαφωνήσετε με τις καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω σας. Με αυτά που βλέπετε, ακούτε και διαβάζετε καθημερινά. Ξεκινήστε μια διαδικασία διαφωνίας με ό,τι σας καταβάλλει και σας ρίχνει ψυχολογικά.

Το να διαφωνεί κανείς είναι η πρώτη αλλαγή που μπορεί να επιφέρει σε προσωπικό επίπεδο σκέψης ώστε να αναδιοργανώσει την ζωή του. Συχνά ακούμε τον επιχειρηματία να λέει ότι δεν υπάρχει κανένας κατάλληλος υποψήφιος για μια θέση που ψάχνει ή ότι οι πωλήσεις της επιχείρησης δεν πρόκειται να αυξηθούν δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί εκεί έξω κτλ.

Προτού συμφωνήσετε με την κατάσταση που επικρατεί, αναρωτηθείτε αν έχετε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να την αντιμετωπίσετε επιτυχώς.
Γνωρίζετε πραγματικά πώς να προσελκύετε και αξιολογείτε έναν υποψήφιο υπάλληλο ή συνεργάτη;
Γνωρίζετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε όταν οι παραγγελίες μειώνονται και το ταμείο αδειάζει;
Γνωρίζετε πώς πρέπει να οργανώνετε τις εργασίες μέσα στην επιχείρηση ώστε να μην εργάζεστε περισσότερες ώρες απ' όσο πραγματικά χρειάζεται;
Οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται σε δύσκολες περιόδους, είναι αυτές που οι ιδιοκτήτες τους έχουν διαφωνήσει με αυτό που συμβαίνει σήμερα, και συνεχίζουν να το κάνουν καθημερινά. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα εταιρειών που διαφωνούν με την κρίση και παρά τις αντιξοότητες βελτιώνουν τις πωλήσεις τους και τα έσοδά τους. Σίγουρα η σημερινή κατάσταση απαιτεί την λήψη περισσότερων μέτρων και έξυπνες κινήσεις για να μπορέσει η επιχείρηση να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και στα εμπόδια που προκύπτουν καθημερινά. Πάντα η αρχή μιας νέας πορείας ξεκινάει από τον επιχειρηματία που θα διαφωνήσει με αυτά που βλέπει και ζει εντός και εκτός της. Διαφωνόντας με αυτά, θέτει τις βάσεις για μια πετυχημένη επάνοδο της επιχείρησής του.

Έχετε σκεφθεί ότι μπορεί η επιχείρησή σας να μην λειτουργούσε σωστά εξαρχής; Αν είχε εγκαθιδρυθεί και οργανωθεί με άλλο τρόπο ίσως να είχε περισσότερα αποθέματα και πόρους για να αντιμετωπίσει την κρίση διαφορετικά και με λιγότερη ένταση;

Είτε ο επιχειρηματίας προσαρμόζει τον εαυτό του και την επιχείρησή του στο περιβάλλον είτε προσαρμόζει το περιβάλλον στις ανάγκες και τα όνειρα που έχει. Αυτό ισχύει και στις επιχειρήσεις. Ποια πιστεύετε ότι είναι η καλύτερη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζετε; Και οι δύο κατευθύνσεις αποτελούνται από εμπόδια και λογής προβλήματα στην πορεία τους. Μόνο που, επιλέγοντας την πρώτη, ο επιχειρηματίας προσαρμόζεται στην κατάσταση που βιώνει, δηλαδή απολύει κόσμο, ελαττώνει τις  προσπάθειές του να βρει νέους πελάτες, εσωστρέφεται και μειώνεται το κουράγιο και η δύναμή του να πολεμήσει.

Από την άλλη, προσαρμόζοντας το περιβάλλον στις ανάγκες και τους στόχους του προσέγγιζει και αντιμετωπίζει την κατάσταση έχοντας περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Η διαφωνία έχει μια πολύ μαγική δύναμη μέσα της. Μπορεί να γεννήσει λύσεις από εκεί που δεν το φανταζόσαστε. Βρίσκετε λύσεις και διεξόδους που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν θα είχατε σκεφθεί. Είναι πολύ πιθανότερο κάποιος που διαφωνεί να ενεργήσει προς μια επιβιωτική κατεύθυνση από κάποιον που έχει αποδεχτεί την σημερινή δύσκολη κατάσταση και έχει συμφωνήσει με αυτήν.
 

www.businesscoachinglab.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου