Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Προβλέψεις για το web και το ηλεκτρονικό επιχειρείν για το 2012.

Έχοντας διανύσει τους πρώτους μήνες του 2012 και αφουγκραζόμενοι την εποχή και τις δεδομένες τεχνολογικές και οικονομικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορούμε να κάνουμε πλέον κάποιες προβλέψεις για το web και το ηλεκτρονικό επιχειρείν για το 2012.

1) Τα κινητά δείχνουν το δρόμο

Όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει πως τα κινητά πλέον είναι από τους κινητήριους μοχλούς στη βιομηχανία της τεχνολογίας και δημιουργούν τάσεις και καινούριους διαύλους επικοινωνίας. Τα smart phones βρίσκονται σε κάθε σπίτι και το 2012 πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους, είτε έχουμε στη κατοχή μας ένα απλό website είτε ένα πιο σύνθετο ηλεκτρονικό κατάστημα. Εφόσον θέλουμε να επικεντρωνόμαστε σε ευρύ κοινό, δεν πρέπει να αποκλείουμε κανέναν από την πρόσβαση στο site και μία mobile έκδοση θα γίνει απαραίτητη.

2) Το λιανικό εμπόριο δέχεται ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις

Έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα πως το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα αναπτύσεται με γρήγορα και μεγάλα βήματα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι πωλήσεις το 2011 παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το 2010 της τάξης του 16,1% (194,3 δις δολλάρια έναντι 167,3 δις το 2010) κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και να αυξηθεί το 2012. Φυσικά το ποσοστό δεν είναι ανάλογο και για τον υπόλοιπο κόσμο, όμως είναι ενδεικτικό για το που οδηγούνται οι πωλήσεις αγαθών. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι επιχειρήσεις με φυσικό χώρο και απευθείας πώληση στον καταναλωτή να αντιπετωπίζουν όλο και μεγαλύτερα προβλήματα επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν τα πολλά πλεονεκτήματα των online καταστημάτων.

3) Η δύναμη του Video

Το video συνδυάζει την πληροφορία με την ταχύτητα. Ο χρήστης πλέον προτιμά να δεί ένα βίντεο που συνδυάζει ήχο-εικόνα-κείμενο-κίνηση και όχι κάθε ένα απο αυτά μεμονωμένα. O καταιγισμός πληροφοριών και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου ωθούν το χρήστη στην επιλογή αυτή. Για του λόγου το αληθές, το Υoutube είναι πλέον η Νο 2 μηχανή αναζήτησης. Μέσα στο 2012 θα δούμε όλο και περισσότερα websites να βασίζονται στη δύναμη του video, που όχι μόνο βοηθάει τον επισκέπτη, αλλά τις περισσότερες φορές εντυπωσιάζει με τα εφέ και τον ήχο.

4) Τα social media είναι παντού

Στην αρχή ξεκίνησε σαν hobby και μόδα αλλά στη συνέχεια η δύναμή τους εξαπλώθηκε. Τα social media είναι πλέον αναπόσπαστο εργαλείο του marketing mix μιας επιχείρησης που θέλει να διαφημιστεί. Τα συναντάμε σε όλο και μεγαλύτερο φάσμα της καθημερινότητάς μας (Μ.Μ.Ε, Πολιτική, Αθλητισμό κλπ). Ο όγκος της πληροφορίας μέσα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μεγαλώνει, ειδικά μετά τους αυτοματισμούς δημοσίευσης και τις πλατφόρμες διαχείρισης social media (hootsuite, tweetdeck κλπ), οι οποίοι κάνουν μία ανάρτηση να αναδημοσιεύεται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Η εξάπλωση των content aggregators μέσα στο 2012 θα πολλαπλασιάσει τον όγκο της πληροφορίας στα social media και τη ταχύτατη διασπορά των δημοσιεύσεων.
Το 2012 θα είναι μία χρονιά ανακατατάξεων για την Ελλάδα, όχι μόνο στο web αλλά και γενικότερα. Η στροφή στο ηλεκτρονικό επιχειρείν και στο online marketing είναι δεδομένη και αναμένουμε κι εμείς τις εξελίξεις… 


by Christos X.
http://blog.nelios.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου