Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Πέρα από την αναζήτηση

Ανακαλύψτε τι άλλο μπορεί να κάνει για σας η μηχανή αναζήτησης της Google

Αναµφίβολα, η µηχανή αναζήτησης της Google αποτελεί το σηµείο αναφοράς για όσους θέλουν να ψάξουν κάτι στο Internet. Το θέµα, ωστόσο, δεν είναι αν χρησιµοποιεί κανείς τη µηχανή αναζήτησης της Google, αλλά πώς τη χρησιµοποιεί για βέλτιστα αποτελέσµατα. Αυτός είναι και ο σκοπός του παρόντος άρθρου, να σας δώσουµε έξυπνες συµβουλές για να µπορείτε να ψάχνετε αποτελεσµατικότερα µε το Google.



Ψάχνοντας σε συγκεκριμένα sites
Σας έχει τύχει ποτέ να επισκεφτείτε ένα site που να έχει µεν ενσωµατωµένη λειτουργία αναζήτησης, αλλά που να µη βολεύει ή να µη λειτουργεί σωστά; Το Google σάς δίνει τη δυνατότητα να ψάξετε σε ένα συγκεκριµένο site πολύ πιο αποτελεσµατικά. Το µόνο που χρειάζεται είναι να προσθέσετε την εντολή "site:" και το domain του site που σας ενδιαφέρει [χωρίς κενό µετά την άνω και κάτω τελεία] στις Google αναζητήσεις σας. Για παράδειγµα, "iPad 2" site:e-pcmag.gr [εικ. 1].
Το Google θα βρει οποιαδήποτε αναφορά του όρου αναζήτησης στο domain name που σας ενδιαφέρει. Μπορείτε ακόµα και να περιορίσετε τις αναζητήσεις σας σε top level domains [.com, .net, .edu].
Για παράδειγµα, µε την εντολή "site:edu" οι αναζητήσεις σας θα περιοριστούν µόνο σε εκπαιδευτικά ιδρύµατα.

Βρίσκοντας συγκεκριμένα προϊόντα
Το Google Product Search [οι παλιοί θα το θυµούνται ως Froogle] µπορεί να βρίσκεται ακόµα σε φάση δοκιµών [beta], αλλά αποτελεί τον ταχύτερο τρόπο για να βρείτε ένα προϊόν που σκέφτεστε να αγοράσετε. Μπορείτε να το χρησιµοποιήσετε και για να ψάξετε σε συγκεκριµένα sites, όπως το Amazon, αλλά και να παραµετροποιήσετε τις αναζητήσεις σας µε βάση την τιµή πώλησης, αν υπάρχουν ή όχι έξοδα αποστολής κ.λπ. [εικ. 2].

Το µόνο ίσως "πρόβληµα" είναι ότι η αναζήτηση δε λειτουργεί µε τα ελληνικά, οπότε αξιοποιήστε το
µόνο για προϊόντα που θέλετε να αγοράσετε από το εξωτερικό.


Υπολογισμοί και μετατροπές
Έχετε ξεχάσει πού έχετε βάλει το παλιό κοµπιουτεράκι που χρησιµοποιούσατε στο σχολείο; Κανένα πρόβληµα. Ας είναι καλά το Google. Δε χρειάζεται να µάθετε ειδικές εντολές. Πληκτρολογήστε απλώς στην µπάρα αναζήτησης την πράξη που θέλετε να κάνετε, π.χ. 2345x12345 [να έχει κενό µετά το σύµβολο της πράξης] και πατήστε το Enter [εικ. 3]. Το Google µπορεί να καταλάβει τις διαφορές µεταξύ της πράξης 5 * 5 - 3 [αποτέλεσµα 22] και της 5 * (5 - 3) [αποτέλεσµα 10]. Και δέχεται είτε το "x" είτε το "*" για τον πολλαπλασιασµό. Αυτά για αρχή, καθώς το κοµπιουτεράκι του Google µπορεί να διαχειριστεί και πιο προχωρηµένα µαθηµατικά όπως είναι οι τριγωνοµετρικές συναρτήσεις.

Παιχνιδάκι για την Google είναι και οι µετατροπές µονάδων. Για παράδειγµα, εισάγετε στην µπάρα αναζήτησης το "3 meters in yards" και µε το Εnter θα εµφανιστεί το αποτέλεσµα της µετατροπής [3 meters = 3.2808399 yards].

Έχετε τη δυνατότητα να µετατρέψετε µονάδες όγκου, απόστασης, νοµίσµατος, ενέργειας, πληροφορίας [bits και bytes] και φυσικά οτιδήποτε µπορεί να µετρηθεί. Μπορείτε ακόµα και να αναµείξετε διαφορετικές µονάδες του ίδιου µεγέθους σε υπολογισµό. Δίνοντας π.χ. το (3 meters) + (2 feet), το Google θα εµφανίζει ως αποτέλεσµα το 3,6096 meters.

Τελεστές αναζήτησης
Οι εντολές όπως το "site:" που σας αναφέραµε στην αρχή είναι εύχρηστες, αλλά τίποτα δε συγκρίνεται µε το να ξέρετε πώς να χρησιµοποιείτε τους τελεστές αναζήτησης που µπορούν να περιορίσουν ή να επεκτείνουν τις αναζητήσεις σας. Για παράδειγµα, αν τοποθετήσετε το "~" µπροστά από µια λέξη, θα εµφανίσει
στα αποτελέσµατα και σχετικές λέξεις. Το "+" µπροστά από µια λέξη σάς εξασφαλίζει ότι οι αναζητήσεις θα περιέχουν οπωσδήποτε αυτή τη λέξη. Αν πάλι δεν ξέρετε πώς να τελειώσετε µια φράση, χρησιµοποιήστε το "*". Με το R" ανάµεσα σε δύο όρους αναζήτησης βρίσκετε αποτελέσµατα που περιέχουν είτε τον ένα είτε τον άλλον όρο αναζήτησης. Μια πλήρη λίστα µε όλους τους τελεστές µπορείτε να βρείτε στο GoogleGuide [www.googleguide.com/advanced_operators_reference.html] [εικ. 4].

Εντοπίζοντας σεισμούς
Το Αµερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο καταγράφει όλους τους σεισµούς που γίνονται ανά τον κόσµο. Λαµβάνοντας υπόψη την καταστροφή που προκάλεσαν οι σεισµοί στην Ιαπωνία και στην Αϊτή, δεν είναι κακό να έχετε µια εικόνα για τι συµβαίνει γύρω σας από τεκτονικής απόψεως. Πληκτρολογήστε earthquakes today στη µηχανή αναζήτησης και το Google θα εµφανίσει µια λίστα µε τους πιο πρόσφατους σεισµούς, µαζί µε τις γεωγραφικές συντεταγµένες τους και την κλίµακα Ρίχτερ όπως και links σε χάρτες µε το επίκεντρό τους.

Συγκεκριμένα αρχεία
Αν θέλετε να βρείτε αρχεία συγκεκριµένου format, τότε µπορείτε να ζητήσετε από τη µηχανή αναζήτησης της Google να σας εµφανίσει µόνο αυτά τα αρχεία, χρησιµοποιώντας την παράµετρο "filetype:". Αυτό λειτουργεί µε επεκτάσεις αρχείων που είναι συνήθεις για τα Windows όπως είναι τα αρχεία των Acrobat [pdf], Word [doc], text [rtf και txt], Excel [xls] και PowerPoint [ppt]. Αν χρησιµοποιήσετε την εντολή χωρίς να καθορίσετε κάποιο συγκεκριµένο τύπο αρχείου, το Google θα ψάξει για όλους αυτούς τους τύπους αρχείων. Αν θέλετε να ψάξετε για συγκεκριµένους –παραπάνω από έναν τύπους αρχείων–, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε το "OR" στις αναζητήσεις σας: για παράδειγµα, "free software filetype:PDF OR filetype:DOC". Τέλος, αν ψάχνετε για εικόνες, µπορείτε να περιορίσετε τις αναζητήσεις σας, ενεργοποιώντας την περιοχή αριστερά για τον τύπο της [µόνο πρόσωπα, φωτογραφίες, cliparts και γραµµικά σχέδια]
[εικ. 5].

Πέρα από τα λεξικά
Η εντολή "define:" κάνει κάτι πολύ περισσότερο από το να σας παραπέµπει σε ένα λεξικό. Σίγουρα µπορεί να σας δώσει την ερµηνεία για όποια λέξη σάς ενδιαφέρει, αλλά αυτή η εντολή πάει ένα βήµα παραπέρα, ελέγχοντας ακρωνύµια, φράσεις, τεχνολογικούς όρους ακόµα και λέξεις της αργκό. Τα αποτελέσµατα προέρχονται από τη Wikipedia, το Wiktionary, το WordNet και από άλλες εγκυκλοπαιδικές πηγές [εικ. 6]


Βρίσκοντας τα δέµατά σας
Περιµένετε να σας έρθει δέµα από τη UPS, τη FedEx ή τα αµερικανικά ταχυδροµεία; Απλώς εισάγετε το tracking number της αποστολής στην µπάρα αναζήτησης και ως διά µαγείας θα εµφανιστεί ένα link που θα σας παραπέµπει στην εκάστοτε εταιρεία courier, όπου θα δείτε περισσότερα στοιχεία για το πού βρίσκεται το δέµα σας.


Γ. Φετοκάκης, Ε. Griffith    


        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου