Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Πως να ξεπεράσετε 6 εμπόδια που αποτρέπουν την ανάπτυξη του blog σας

Από την στιγμή που δεσμευθήκατε να τρέξετε ένα μπλογκ, είτε προσωπικό είτε επαγγελματικό, πρέπει να δεσμευτείτε και για πολλούς μπλόγκερς αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Ωστόσο προτού απογοητευτείτε σκεφτείτε ότι υπάρχουν εκατομμύρια μπλόγκερς που μπορούν και λειτουργούν μακροχρόνια μπογκς με επιτυχία.
Ανακάλυψα 6 πολύ συχνά εμπόδια που είτε αποτρέπει ανθρώπους να ξεκινήσουν το blog τους ή το παρατάνε μετά από λίγο καιρό. Αυτό είναι ένα συχνό φαινόμενο που συναντάω πολύ συχνά στα ελληνικά blogs. Αυτά τα εμπόδια μπορούν να προσπεραστούν με λίγο υπομονή και λίγη αποφασιστικότητα.



1. Έλλειψη Χρόνου

Για να λειτουργήσετε ένα επιτυχημένο μπλογκ απαιτεί χρόνο. Μακάρι να είχα μία ποιο εύκολη λύση όπως «θα σας δείξω πώς να γράψετε άρθρα σε λιγότερο από 5 λεπτά» άλλα δυστυχώς αυτό δεν είναι εφικτό.
Φυσικά από την άλλη πλευρά δεν είναι και τόσο κακό που το blogging απαιτεί χρόνο. Μην αφήνετε το θέμα του χρόνου να γίνει αφορμή για να σταματήσετε το blogging. Βρείτε ή δημιουργήσετε χρόνο. Είναι μία δραστηριότητα που αξίζει να ξοδέψετε χρόνο για σας και για την επιχείρηση σας.
Αν δεν μπορείτε να λύσετε ολοκληρωτικά το θέμα του χρόνου, σίγουρα θα μπορέσετε να κάνετε ένα χρονοδιάγραμμα ώστε ο χρόνος που ξοδεύετε να μην πάει χαμένος.
Χρησιμοποιήσετε ένα χρονοδιάγραμμα για να σχεδιάσετε τα θέματα σας από προτέρων. Αυτό από μόνο του θα σας γλιτώσει χρόνο αναζήτησης για το τι θα γράψετε κάθε φορά που  καθίσετε να συντάξετε ένα άρθρο.
Δεσμευθείτε να διαβάζετε RSS feeds σε καθημερινή βάση ή τουλάχιστον μία φορά την βδομάδα άλλα να είσαστε συνεπείς. Μέσου των RSS feeds θα μειώσετε τον χρόνο που χρειάζεται να διαβάσετε άρθρα από τα αγαπημένα σας μπλογκς για να πάρετε ιδέες.
Χρησιμοποιείστε κάποιο πρόσθετο για αυτόματη ανάρτηση των άρθρων σας στο Twitter και στο Facebook όταν τα δημοσιεύετε. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δημοσιεύσετε το άρθρο σας χωρίς να ξοδεύετε χρόνο για να το κοινοποιήσετε στα κοινοτικά δίκτυα.

2. Έλλειψη Ικανοτήτων

Μην αφήσετε την έλλειψη ικανοτήτων να αποτρέψει την δημιουργία ενός μεγάλου μπλογκ. Το blogging είναι μία μοναδική μορφή συγγραφής, και σε αντίθεση με άλλες μορφές συγγραφής, στο blogging υπάρχει μεγαλύτερο φάσμα σε ότι έχει να κάνει με το στυλ προσωποποίησης και αισθητικής. Άμα έχετε πρόβλημα σύνταξης ή γραμματικής μπορείτε να βάλετε κάποιον φίλο σας, έναν συγγενή, την γυναίκα σας ή τον σύζυγο με καλύτερες ικανότητες να σας διορθώνουν τα άρθρα. Άλλωστε και εγώ προσωπικά λόγου ότι μεγάλωσα έξω βάζω πολλές φορές την γυναίκα μου να μου διορθώνει τα άρθρα.
Πολλοί bloggers προσλαμβάνουν άλλους για να τους γράφουν άρθρα και αυτό είναι μία επιλογή που μπορεί να είναι επωφελής σε κάποιες καταστάσεις, ειδικά όταν υπάρχει έλλειψη χρόνου.
Από την άλλη υπάρχουν τόσες διαθέσιμες πληροφορίες για bloggers που μπορούν να σας βοηθήσουν σε σημαντικά πράγματα όπως πώς να γράφετε καλούς τίτλους, και πώς να σχεδιάσετε το μπλογκ σας ώστε να τραβάει αναγνώστες. Επίσης πολύ εύκολα μπορείτε να μάθετε κάποια ποιο τεχνικά θέματα όπως τι είναι τα RSS feed και πώς να εγκαταστήσετε πρόσθετα στο wordpress απλά ψάχνοντας στο ίντερνετ.

3. Έλλειψη Αναγνωστών

Όταν πρωτοξεκινάτε ένα μπλογκ, οι αναγνώστες σας θα είναι λίγοι και αυτό είναι μία μεγάλη πρόκληση για πολλούς bloggers. Ωστόσο με τον καιρό θα δείτε πόσο γρήγορα θα αυξηθούν οι αναγνώστες σας εάν μπείτε σε μία ροή μάρκετινγκ και προώθησης της δουλειάς σας.
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρέπει να γράφετε για τους αναγνώστες σας και όχι τόσο για σας. Όσο περισσότερο ικανοποιείτε τους αναγνώστες σας, τόσο μεγαλύτερο κοινό θα αποκτήσετε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια ως προς τι θέματα είναι ενδιαφέροντα, που συχνάζουν οι αναγνώστες online και πως μπορείτε να γνωστοποιήσετε τους αναγνώστες σας για τα νέα σας άρθρα.
Πολλοί bloggers πιστεύουν στο Facebook και στο Twitter, ενώ άλλοι σε δίκτυα ezine ανάρτηση άρθρων, ενώ άλλοι προωθούν το μπλογκ τους κάνοντας σχόλια σε άλλα blogs και forum. Βρείτε ποια μέθοδος είναι ποιο λειτουργική για σας και κρατήστε μία συνεχή ροή χρησιμοποιώντας αυτήν την μέθοδο προώθησης. Φυσικά αν έχετε χρόνο μπορείτε να κάνετε περισσότερους μεθόδους.

4. Έλλειψη Αξίας Εισοδήματος

Η ποιο απογοητευτική στιγμή στην ζωή ενός bloggers είναι όταν ανακαλύπτει ή όταν αισθανθεί ότι το μπλογκ του δεν είναι αυτό που ονειρευόταν. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν παράγει εισόδημα ή δεν δημιουργεί υποψήφιους πελάτες, ή μπορεί να σημαίνει ότι δεν βλέπετε κάποια ουσιώδης αξία για να το συνεχίσετε.
Προσπεράστε αυτό το εμπόδιο καθορίζοντας ρεαλιστικούς στόχους που περιλαμβάνουν κατανοητά βήματα προς την επίτευξη αυτών των στόχων. Για παράδειγμα, άμα ο κύριος στόχος σας είναι να δημιουργήσετε υποψήφιους πελάτες μέσου του μπλογκ σας, θα χρειαστεί να ορίσετε έναν στόχο να αποκτήσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό υποψήφιων πελατών. Έπειτα θα χρειαστεί να γράψετε κάτω κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε για να σιγουρέψετε ότι αυτοί θα επισκέπτονται το μπλογκ σας και ότι αυτοί οι επισκέπτες ενδιαφέρονται για τις προσφορές σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει την προώθηση του μπλογκ σας σε ένα forum με ερωτήσεις και απαντήσεις, ή να εγγραφθείτε σε ένα κοινοτικό δίκτυο όπου θα μπορείτε σε συνεχή βάση να οδηγείτε τα μέλη του forum στα κείμενα του μπλογκ σας πιστεύοντας ότι θα τους βοηθήσουν σε κάτι.
Αυτό είναι απλά ένα παράδειγμα άλλα υπάρχουν πολλά άλλα τα οποία εφαρμόζονται αυτές οι αρχές.


5. Έλλειψη Σκοπού

Αυτό το εμπόδιο συνήθως ισχύει για επιχειρηματικά μπλογκς. Πολλοί επιχειρηματίες δημιουργούν ένα μπλογκ για τον λόγο ότι πρέπει να υπάρχει λόγου ανταγωνισμού στο διαδίκτυο. Σίγουρα μπορεί να υπάρχει ανταγωνισμός τώρα πλέον σε κάθε κλάδο, άλλα αν δεν καταλάβετε τον σκοπό και την δυναμικότητα του blogging ως εργαλείο προώθησης, το μπλογκ σας δεν θα είναι αυτό ακριβώς που περιμένατε.
Η έλλειψη σκοπού είναι ο μεγάλος λόγος που τόσοι μπλόγκερς καίγονται. Όταν δημιουργείτε ένα μπλογκ χωρίς πραγματικό σκοπό γίνετε βαρετό και ανούσιο. Ωστόσο, όταν έχετε μία ξεκάθαρη ιδέα σχετικά με το που κολλάει να ξεκινήσετε ένα μπλογκ και πως μπορεί να ενσωματωθεί στα σχέδια μάρκετινγκ της επιχείρησης σας, και να δείτε τους εαυτούς σας να πραγματοποιούν μικρούς στόχους ξανά και ξανά, δεν θα καείτε. Θα εμπνευστείτε να συνεχίσετε.
Μόνο εσείς μπορείτε να καθορίσετε τον λόγο γιατί πρέπει ασχοληθείτε με το blogging και τι μπορεί να προσφέρει στην επιχείρηση σας. Ίσως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μπλογκ για να ανακοινώνετε σημαντικές αλλαγές και να ζητάτε αναφορές, απόψεις και σχόλια από τους πελάτες σας. Μπορεί να το χρησιμοποιήσετε για να αποκτήσετε επισκεψημότητα από τις μηχανές αναζήτησης και να αυξήσετε τις πιθανότητες πώλησης. Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός του μπλογκ σας, το μόνο πράγμα που μετράει είναι να έχετε καθορίσει των σκοπό του από την αρχή.

6. Έλλειψη Οράματος

Παραπλήσια με την έλλειψη σκοπού, η έλλειψη οράματος για το μπλογκ σας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα διατήρησης του με τον καιρό. Χωρίς όραμα θα βρείτε τους εαυτούς σας να αλλάζετε συχνά θέματα και σχεδιασμό προσπαθώντας να προσεγγίσετε κάθε τύπου αναγνώστη που δεν είναι καν μέρος του επιθυμητού σας κοινού.
Ωστόσο αυτό το εμπόδιο μπορείτε να το προσπεράσετε εύκολα. Όπως αναφέραμε στην αρχή, ένα χρονοδιάγραμμα μπορεί να σας γλιτώσει χρόνο, άλλα μπορεί να κρατήσει και το μπλογκ σας σε καλό δρόμο. Άμα έχετε ένα όραμα σχετικά με το πως θέλετε να γίνει το μπλογκ σας με τον καιρό, ένα ξεκάθαρο και ισχυρό χρονοδιάγραμμα μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας. Σχεδιάστε εκ προτέρων τα θέματα που θα γράψετε, και σιγουρευτείτε ότι είσαστε συγκεκριμένοι σχετικά σε ποιους θα είναι ιδανικά τα άρθρα σας. Καθώς γράφετε να έχετε πάντα στο νου σας το όραμα. Άμα το άρθρο που γράφετε δεν κατοπτρίζει γενικά το όραμα σας μην το δημοσιεύσετε και γράψτε ένα άλλο που ταιριάζει με το όραμα σας.
Για παράδειγμα, άμα οραματίζεστε το μπλογκ σας να γίνει ένας ισχυρός δικτυακός τόπος για συμβουλές κοκτέιλ, να είσαστε συγκεντρωμένοι ως προς την δημιουργία άρθρων με τις καλύτερες συνταγές κοκτέιλ. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να γράψετε για άλλα ποιο εντυπωσιακά θέματα όπως την νυχτερινή ζωή σε ένα beach bar στην Μύκονο, που ξέρετε ότι θα δημιουργήσει πολλά σχόλια, άλλα αν το κάνετε στην τελική δεν θα καταλήξετε με το μπλογκ που σχεδιάζατε.
Διατηρήστε το όραμα σας και μείνετε συγκεντρωμένοι.


http://bizcatalog.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου