Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης: Μια Σύνδεση (Link) είναι καλύτερη από Δέκα

Μια σύνδεση (link) καλύτερη από δέκα! Αυτό μπορεί να είναι σωστό; Δεν θα έπρεπε δέκα συνδέσεις (links) να είναι καλύτερες από μία; Αυτό εκφράζει την πεποίθηση ότι όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Εντούτοις, το να έχουμε πολλές συνδέσεις (links) δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι καλύτερο από το να έχουμε λίγες αλλά καλές. Στην πραγματικότητα, η κατοχή πάρα πολλών άσχετων συνδέσεων θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει την επισκεψιμότητα του site σας μέσα στις μηχανές αναζήτησης.

Αυτές τις μέρες, οι μηχανές αναζήτησης δίνουν περισσότερη έμφαση στις εισερχόμενες συνδέσεις σε έναν ιστοχώρο κατά την αξιολόγηση του. Ο λόγος είναι επειδή είναι δύσκολο να ληφθούν από έμπιστες πηγές (όπως ο κατάλογος Dmoz) και είναι ένας καλός τρόπος να αποβληθεί μερικώς η ομάδα ανθρώπων που κάνουν κακή χρήση των παραγόντων της βελτιστοποίησης "των σελίδων" (page spamming).
Γιατί συμβαίνει αυτό; Αν υπάρχει κάποιος που κάνει κακή χρήση των παραγόντων βελτιστοποίησης "των σελίδων" και δεν έχουν καμία έμπιστη σύνδεση στη σελίδα τους τότε πιθανότατα δεν θα πάρουν καθόλου καλή θέση στην αξιολόγηση των μηχανών αναζήτησης λόγω του spam. Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι έχουν βρει διάφορους τρόπους να έχουν έναν μεγάλο αριθμό συνδέσεων, μέσω των link farms και άλλων τακτικών, ανεξάρτητα από την ποιότητα του ιστοχώρου τους. Δεδομένου ότι οι μηχανές αναζήτησης το γνωρίζουν αυτό, έρχεται στην επιφάνεια το θέμα για το πώς μια σύνδεση μπορεί να είναι καλύτερη από δέκα.Η λήψη μιας σύνδεσης (link) από μια έμπιστη πηγή μπορεί να είναι πολύ δύσκολη υπό την έννοια ότι οι έμπιστες πηγές δεν δίνουν συνδέσεις στον οποιοδήποτε. Εάν έχετε έναν καλό ιστοχώρο με σχετικό περιεχόμενο, τότε θα μπορέσετε ίσως να έχετε κάποια σύνδεση από αυτή την πηγή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ισχύει ότι μία σύνδεση από μια έμπιστη πηγή μπορεί να είναι καλύτερη από πολλαπλάσιες συνδέσεις από άλλους ιστοχώρους. Όπως οι μηχανές αναζήτησης εμπιστεύονται ένα έμπιστο ιστοχώρο (πηγή), θα εμπιστευθούν επίσης και τους ιστοχώρους που συνδέονται σε αυτόν.
Το να έχετε δέκα συνδέσεις (links) από τους καλύτερους φίλους σας, σίγουρα θα σας βοηθήσουν υπό κάποια έννοια, αλλά σε τίποτα δεν θα πλησιάσει στο κέρδος που θα έχετε από μία σύνδεση από μια πηγή όπως το Dmoz, εκτός αν ένας από τους φίλους σας έχει έναν πολύ αξιόπιστο ιστοχώρο μεταξύ των μηχανών αναζήτησης.
Η κατοχή πάρα πολλών άσχετων συνδέσεων (links) θα μπορούσε να βλάψει την επισκεψιμότητα του ιστοχώρου σας στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό σημαίνει το να έχετε συνδέσεις από τους ιστοχώρους που δεν έχουν καμία σχέση με το περιεχόμενο του δικού σας. Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν ένας ιστοχώρος για αυτοκίνητα συνδεόμενος με έναν άλλον ιστοχώρο που αφορά την ιατρική (εκτός αν οι δύο ιστοχώροι είναι αξιόπιστοι και έχουν έναν καλό λόγο για τη σύνδεση δηλ. υπάρχει μια σχέση που γίνεται μεταξύ των αυτοκινήτων και της ιατρικής).
Οι μηχανές αναζήτησης θα λάβουν υπόψιν αυτό το είδος σύνδεσης αλλά δεν θα της δώσουν κανένα βάρος στην ώθηση της επισκεψιμότητας σας. Αν δημιουργήσετε πολλές τέτοιες άσχετες συνδέσεις, τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως spam (όπως μια τακτική link farm), με αποτέλεσμα να μειωθεί η δημοτικότητα και κατ' επέκταση και η επισκεψιμότητα του ιστοχώρου σας μέσα στις μηχανές αναζήτησης.
Το κλειδί εδώ είναι να εστιάσετε στην ποιότητα και όχι την ποσότητα. Μερικές καλές / σχετικές συνδέσεις θα σας προχωρήσουν ένα βήμα πιο μπροστά από ότι πολλές άσχετες συνδέσεις. Για να έχετε αυτές τις ποιοτικές συνδέσεις, αρχίστε με την τοποθέτηση του ιστοχώρου σας στους καταλόγους, αλλά να είστε βέβαιος να αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί spamming δεδομένου ότι αυτό δεν θα σας κάνει αποδεκτούς.
Μόλις αναγνωρίσουν οι μηχανές αναζήτησης την ύπαρξη σχετικών συνδέσεων (links), ερευνήστε μερικούς τρόπους ώστε να γίνουν περισσότερες και συνεχίστε σε αυτή την κατεύθυνση. Με το πέρασμα του χρόνου, θα παρατηρήσετε ότι η απόδοση του ιστοχώρου σας θα αυξηθεί, καθώς οι συνδέσεις πολλαπλασιάζονται, υπό τον όρο ότι έχετε πραγματοποιήσει βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης. Αποφύγετε τις άσχετες συνδέσεις ακόμα κι αν μπορεί να είναι πειρασμός για να έρθουν γρήγορα αποτελέσματα. Θα είναι μόνο θέμα χρόνου προτού μια μηχανή αναζήτησης θεωρήσει την τακτική σας spam, και όπως λέει και η παροιμία "γρήγορα ανεβαίνεις, γρήγορα πέφτεις". 

www.δίκτυο.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου