Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

13 sites και web apps που αξίζουν μια θέση στα bookmarks σας


Πρόσφατα διάβαζα ένα post στο Webz.gr σχετικά με την τάση που επικρατεί τελευταία στα διάφορα online εργαλεία να επικεντρώνονται σε ένα μόνο σκοπό, χωρίς πολλές extra λειτουργίες και social networking.

Είναι κάτι που το παρατηρώ κι εγώ, και μου αρέσει πολύ. Έχουμε γεμίσει site που ενσωματώνουν ένα σωρό διαφορετικές λειτουργίες και δυνατότητες, με αποτέλεσμα πρώτον να είναι μπλέξιμο για τους χρήστες που ψάχνουν απλώς ένα εργαλείο που να εξυπηρετεί τον σκοπό τους, και δεύτερον τις περισσότερες φορές να μην είναι αποτελεσματικά. Γι αυτό τον τελευταίο καιρό εμπλουτίζω τα bookmarks μου με site που είναι λειτουργικά, όμορφα, επικεντρωμένα σε μία λειτουργία, και όσο πιο minimal γίνεται, και αποφάσισα να γράψω αυτό το post για να ακούσω και τις δικές σας προτάσεις. Πρώτα όμως θέλω να κάνω μια λίστα με τα δικά μου αγαπημένα site, για να καταλάβετε τι ακριβώς είναι αυτό που ψάχνω, αλλά και για να βρείτε κι εσείς κάποια site που αξίζουν μια θέση στα bookmarks σας σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε κάποιο από αυτά.

                                                                                                                                                        Minimal Google homepage (go.infinise.com και go.frenchlabs.net)

Ο καλύτερος τρόπος να αρχίσω τη λίστα, είναι η αρχική μου σελίδα στον Firefox. Για αρκετό καιρό χρησιμοποιούσα την αρχική του iGoogle, με διάφορα widgets και themes. Μπούχτισα όμως, και είπα να βρω κάτι πιο απλό. Η συγκεκριμένη είναι η καλύτερη λύση που βρήκα. Είναι απλώς μια minimal εκδοχή του Google search, και περνώντας το mouse πάνω από το λογότυπο του Google, εμφανίζονται οι δυνατότητες αναζήτησης σε Wikipedia, YouTube και Twitter. Απλό και λειτουργικό.

  Dropbox (www.dropbox.com)
Η διάσημη πλέον υπηρεσία συγχρονισμού και διαμοιρασμού αρχείων. Με διαφορά το αγαπημένο μου εργαλείο, αν και δεν χρησιμοποιώ τόσο το web interface όσο τον client. Δεν χρειάζεται να πω λεπτομέρειες, έχω γράψει παλιότερα ένα αναλυτικότερο post που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

AirDropper (airdropper.com)
Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν Dropbox (ξέρω, ούτε κι εγώ τους καταλαβαίνω). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ανεβάσουν αρχεία στο δικό μας Dropbox. Το AirDropper μας επιτρέπει να στείλουμε ένα mail στο οποίο ζητάμε από τον παραλήπτη να ακολουθήσει το link για να μας στείλει τα αρχεία που θέλουμε. Στη σελίδα που θα εμφανιστεί, ο παραλήπτης μπορεί απλώς με drag ‘n’ drop να ρίξει τα αρχεία, και το AirDropper αναλαμβάνει να τα κάνει upload, να τα τοποθετήσει στο Dropbox μας, και να μας ενημερώσει με mail για την ολοκλήρωση της αποστολής. Προσοχή πάντως με τα ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα, θα πρότεινα να μην εμπιστεύεστε εύκολα οποιαδήποτε υπηρεσία για την μεταφορά και αποθήκευσή τους.

StumbleUpon (stumbleupon.com)
Το StumbleUpon είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα μου site, και πολύ εθιστικό μάλιστα. Η λειτουργία του είναι απλή: Κάνουμε ένα προφίλ, και επιλέγουμε τι μας ενδιαφέρει να βλέπουμε στο internet, μέσα από μια μεγάλη λίστα όπως μουσική, blues, ταινίες τρόμου, άρθρα για την υγεία, μπάσκετ, αστεία βίντεο, black humor, τεχνολογία, επιστήμη, και πάρα πολλά άλλα. Αφού επιλέξουμε τις κατηγορίες που θέλουμε, το μόνο που κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε το κουμπάκι «Stumble» και εμφανίζεται μια τυχαία σελίδα σχετική με τα ενδιαφέροντά μας. Ακούγεται απλό αλλά το ξαναλέω, είναι πολύ εθιστικό! Έχω ξενυχτήσει πολλές φορές λέγοντας για ώρες «άντε, άλλο ένα Stumble και το κλείνω».

Last.fm (last.fm)
Ο αγαπημένος μου τρόπος να ανακαλύπτω μουσική. Πρόκειται για ένα μουσικό social network, με τεράστια βάση δεδομένων όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε καλλιτέχνες, να δούμε πληροφορίες, δισκογραφία, να ακούσουμε κομμάτια και να δούμε βίντεο, να μάθουμε για νέες κυκλοφορίες και συναυλίες κλπ. Ένα χαρακτηριστικό που μου αρέσει πολύ, είναι πως καταχωρώντας τα τραγούδια που μας αρέσουν, το Last.fm μας προτείνει παρόμοιους καλλιτέχνες. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα του Last.fm radio, στο οποίο δίνοντας έναν καλλιτέχνη, είδος μουσικής ή τραγούδι, λειτουργεί σαν ραδιόφωνο παίζοντας συνεχώς παρόμοια μουσική στο στυλ που επιλέξαμε. Αναλόγως με το τι ακούμε περισσότερο, καταχωρείται στο library μας και βοηθάει την υπηρεσία να μας προτείνει ακόμα πιο σχετική μουσική στα είδη που μας αρέσουν. Η λειτουργία του ραδιοφώνου υποστηρίζεται σε συγκεκριμένες χώρες, και στην Ελλάδα έχουμε μόνο δυνατότητα δοκιμής για 30 τραγούδια. Όμως αν κάποιος το ψάξει λίγο, υπάρχει και έμμεσος τρόπος (*Γκούχου!* *Γκούχου!* *proxy* *Γκούχου!*) να χρησιμοποιούμε το ραδιόφωνο, κάνοντας το site να βλέπει ότι βρισκόμαστε σε άλλη χώρα. Απλό δεν το λες το site, είναι όμως πολύ χρήσιμο και νομίζω πως αξίζει μια θέση στο σημερινό post.
Is it going to rain? (goingtorain.com)
Ένα εναλλακτικό, minimal site για πρόγνωση του καιρού. Δεν προσφέρει αναλυτικό δελτίο, αλλά απαντάει απλώς στην ερώτηση: «Θα βρέξει;» με ένα «Ναι, όχι, μπορεί», και αναφέρει την μέγιστη θερμοκρασία που προβλέπεται να έχουμε σήμερα στην πόλη που βρισκόμαστε.

Bookmarks 2 (bookmarks2.com)
Ένα ακόμα απλό site, στη λογική του Delicious αλλά χωρίς το social κομμάτι. Μας επιτρέπει να καταχωρούμε και να διαχειριζόμαστε bookmarks, να τα ταξινομούμε χρησιμοποιώντας tags, και να κάνουμε αναζήτηση. Για τους χρήστες του Delicious προσφέρει import των bookmarks που έχουν ήδη, ώστε να γίνει ακόμα ευκολότερη η μετάβαση. Εναλλακτικά υπάρχει και το historio.us, στο ίδιο στυλ αλλά με λίγο διαφορετική λογική (λειτουργεί σαν μηχανή αναζήτησης μόνο για τις σελίδες τις οποίες έχουμε κάνει bookmark).

Evernote (www.evernote.com)
Πρόκειται για μια υπηρεσία που μας επιτρέπει να συλλέγουμε και να αποθηκεύουμε σημειώσεις, links, εικόνες, και να συγχρονίζουμε όλα αυτά τα δεδομένα με άλλους υπολογιστές και φορητές συσκευές που χρησιμοποιούμε. Κάτι σαν online σημειωματάριο, με πολλές όμως δυνατότητες και clients για όλες τις πλατφόρμες. Προσωπικά δεν χρειάζομαι συγχρονισμό με πολλές συσκευές, οπότε χρησιμοποιώ κυρίως το Things (desktop application). Αλλά για κάποιον που θέλει ένα online εργαλείο γι αυτή τη δουλειά, το Evernote είναι η καλύτερη λύση. Εναλλακτικά υπάρχει και το Zootool που είναι ένα πολύ προσεγμένο και καλοσχεδιασμένο web tool για αποθήκευση σημειώσεων και πολυμέσων, όπως και το SpringPad που διαθέτει περισσότερες λειτουργίες task manager. Ενδιαφέρον επίσης είναι και το TeuxDeux, μια online εφαρμογή «To do» που μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη σε όσους θέλουν να έχουν το πρόγραμμά τους online για να μην συγχρονίζουν ημερολόγια ανάμεσα σε διαφορετικούς υπολογιστές.

Bitly (bit.ly)
Ένας από τους πιο διαδεδομένους πλέον link shorteners. Απλώς παίρνει ένα μεγάλο link που έχουμε, και το μετατρέπει σε σύντομο. Το προτιμώ γιατί με βολεύει πολύ το sidebar που εμφανίζεται πατώντας το bookmark του bit.ly, καθώς και τα στατιστικά που προσφέρει. Για όσους θέλουν κάτι πιο απλό, υπάρχει το goo.gl της Google, καθώς και πολλά άλλα.

10 Minute Mail (10minutemail.com)
Το συγκεκριμένο site το είχα αναφέρει σε παλιότερο post ΕΔΩ. Αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί μια τυχαία διεύθυνση e-mail που διαρκεί δέκα λεπτά. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, να κάνουμε εγγραφή σε κάποιο site, να δούμε τα εισερχόμενα μέσα από τη σελίδα του 10 Minute Mail, και σε δέκα λεπτά η θυρίδα καταστρέφεται εκτός αν ζητήσουμε παράταση για άλλα δέκα λεπτά. Απλό και χρήσιμο.

Unhearit (unhearit.com)
Όλοι εκνευριζόμαστε όταν κολλάει στο κεφάλι μας ένα σπαστικό τραγούδι, και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να το τραγουδάμε ή να το σκεφτόμαστε. Από αυτή την ταλαιπωρία έρχεται να μας απαλλάξει το Unhearit. Δυστυχώς όμως ο μόνος τρόπος να ξεκολλήσεις ένα τραγούδι από το κεφάλι σου, είναι να σου κολλήσει ένα άλλο! Έτσι λοιπόν στο Unhearit θα ακούσετε κάθε φορά ένα τυχαίο κομμάτι που θεωρείται «κολληματικό», με την ελπίδα να βγάλετε από το κεφάλι σας αυτή τη σπαστική μελωδία που σας έχει κολλήσει…
Και τέλος δύο χρήσιμα site κυρίως για web designers και σχεδιαστές:

Lorem Ipscream (loremipscream.com)
Για όσους δεν γνωρίζουν τα «Lorem Ipsum», είναι απλώς… ασυναρτησίες. Κείμενα και παράγραφοι με λέξεις που δεν έχουν καμία συνοχή μεταξύ τους και δεν βγάζουν κανένα νόημα. Είναι όμως πολύ χρήσιμα σε web designers αλλά και σε όσους θέλουν να κάνουν δοκιμές, γεμίζοντας ένα έγγραφο πχ με τυχαίες λέξεις για να δουν πως θα φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα από άποψη εμφάνισης, ή για να τεστάρουν την εμφάνιση μιας σελίδας ή ενός template και να δουν πως θα φαίνεται όταν θα μπει από πάνω το κείμενο. Υπάρχουν αρκετά lorem ipsum generators, αλλά στη συγκεκριμένη σελίδα μπορούμε να επιλέξουμε μέσα από μερικά στυλ, όπως απλό κείμενο, στοιχεία επικοινωνίας, συμπλήρωση φόρμας κλπ.

Kuler (kuler.adobe.com)
Ένα πολύ χρήσιμο site για web designers, illustrators, σχεδιαστές, αλλά και για οποιονδήποτε θέλει να πάρει ιδέες για συνδυασμούς χρωμάτων. Μπορείτε φυσικά να πειραματιστείτε φτιάχνοντας τους δικούς σας συνδυασμούς και να αποθηκεύετε στο προφίλ σας τις αγαπημένες σας παλέτες.

www.syrtari.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου