Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Τι είναι το Web-hosting;


Web-hosting είναι ο τρόπος τοποθέτησης της ιστοσελίδας στο ίντερνετ. Μόλις τοποθετήσετε το site σας σε κάποιο server, οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό, πληκτρολογώντας το όνομα χώρου στην γραμμή διεύθυνσης. Η πρόσβαση στο site είναι δυνατή 24 ώρες το 24-ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο. 


Για να τοποθετήσετε την δική σας ιστοσελίδα στο ίντερνετ, χρειάζονται τα παρακάτω:

  • Πρώτα απ' όλα, να έχετε την δική σας ιστοσελίδα. Θα πρέπει να έχετε ένα αντίγραφο του site στον τοπικό υπολογιστή (σε html-αρχεία), ή έτοιμο υλικό + πρόγραμμα, το οποίο θα επέτρεπε να δημιουργηθεί το site άμεσα στο server.
  • Όνομα χώρου. Θα πρέπει να διαλέξετε και να αποκτήσετε το όνομα τομέα (domain name) για το site σας. Είναι προτιμότερο, εάν το όνομα θα είναι σχετικό με το θέμα της ιστοσελίδας, και να μπορεί να απομνημονεύεται εύκολα. Το όνομα χώρου μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε, της επιλογή σας, domain περιοχή, για παράδειγμα: .com .net .org .gr κ.τ.λ.
    Κατά την επιλογή της ζώνης παίρνετε υπόψη τα δεδομένα για τις αντιστοιχίες των
    domain ζωνών. Παραδείγματος χάρη, τα ονόματα στη ζώνη .com προορίζονται για ιστοσελίδες εμπορικού χαρακτήρα, .org – για κρατικούς και κοινωνικούς οργανισμούς. Τα domain names τύπου .gr, .us, .uk κ.τ.λ. δείχνουν στην τοποθεσία (χώρα) του φορέα .
  • Να παραγγείλετε ένα από τα πακέτα φιλοξενίας στην εταιρεία, η οποία παρέχει τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Η επιλογή του πακέτου φιλοξενίας αποτελεί ξεχωριστό θέμα για συζήτηση και για αυτό δεν θα το συζητήσουμε στο παρόν άρθρο.

Τι είναι ένα server;


Είναι ένας υπολογιστής που διαθέτει κατάλληλο υλικό και λογισμικό, είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο και στον οποίο αποθηκεύεται ένα αντίγραφο της ιστοσελίδας. Ως συνήθως, σε ένα server τοποθετούνται πολλές ιστοσελίδες, σε ξεχωριστό φάκελο η κάθε μια.

Με την βοήθεια οποιουδήποτε web-browser (προγράμματος για την προβολή των ιστοσελίδων στο ίντερνετ) μπορείτε να έχετε πρόσβαση στην ιστοσελίδα σας, πληκτρολογώντας στην γραμμή διεύθυνσης το όνομα χώρου που έχετε αποκτήσει και το οποίο έχετε συνδέσει με το χώρο στον οποίο βρίσκεται η ιστοσελίδα αυτή.

Το web-hosting μπορεί να συγκριθεί με την ενοικίαση ακινήτου, γιατί ουσιαστικά αυτό γίνεται – νοικιάζετε χώρο στον σκληρό δίσκο ενός server σε κάποια εταιρεία. Πολλές εταιρείες προτείνουν την φιλοξενία της ιστοσελίδας σε χαμηλές τιμές, όμως όχι όλες μπορούν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ποιότητα των υπηρεσιών. Μιλώντας για την τιμή της φιλοξενίας, πρέπει να σημειωθεί, ότι για τις περισσότερες ιστοσελίδες το ποσό της μηνιαίας πληρωμής μπορεί να μην ξεπερνάει τα 10 δολάρια ΗΠΑ.

Περίπου με τέτοιο κόστος μπορεί να βρεθεί η εταιρεία, η οποία θα προσφέρει 300 ΜΒ χώρου στον server και διάφορες δυνατότητες, όπως: εγκατάσταση και εκτέλεση των scripts (προγράμματα), υποστήριξη βάσεων δεδομένων, πίνακας διαχείρισης (administration panel) της ιστοσελίδας σας, όπου γίνονται οι ρυθμίσεις που αφορούν όχι μόνο την ιστοσελίδα σας, αλλά γενικώς το χώρο που έχετε ενοικιάσει καθώς και τις παρεχόμενες υπηρεσίες (π.χ. το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο).

Εάν σκοπεύετε να αποκτήσετε μια παρουσία στο Διαδίκτυο, θα πρέπει όχι μόνο να αποφασίσετε το τι επιπέδου θα είναι το site σας, αλλά και να κάνετε την σωστή επιλογή του παροχέα της φιλοξενίας. Στατιστικά, πάνω από 70% των ιδιοκτητών ιστοσελίδων είχαν αλλάξει το hosting τουλάχιστον μια φορά. Η αλλαγή του παροχέα προκαλείται από την μη ικανοποίηση από την ποιότητα των παρερχομένων υπηρεσιών.

Πράγματι, οποιοσδήποτε παροχέας λέει ότι είναι ο καλύτερος και ότι έχει τις χαμηλότερες τιμές κ.τ.λ. κ.τ.λ. Μετά αποκαλύπτεται, ότι η υπηρεσία της υποστήριξης δεν απαντάει ή απαντάει, αλλά με καθυστέρηση, τα server τους ώρες-ώρες "κολλάνε" εξαιτίας μεγάλου φόρτου.

Τέτοια απροσεξία κατά την επιλογή του παροχέα μπορεί να φέρει μεγάλες απώλειες. Φανταστείτε, τι σημαίνει η αδυναμία πρόσβασης στην ιστοσελίδα μιας εταιρείας, όπου κάθε μισή ώρα ανανεώνονται οι σημαντικές πληροφορίες για τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες, οι οποίοι βρίσκονται σε απομακρυσμένα υποκαταστήματα της εταιρείας. Φανταστείτε, ότι οι δυνητικοί πελάτες της εταιρείας δεν μπορούν να μάθουν τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας, γιατί δεν μπορούν να ανοίξουν το site. Πιθανόν, σε μισή ώρα, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα κάνουν δεύτερη προσπάθεια να ξαναμπούν στο site. Πιθανόν, σε μισή ώρα αυτοί θα βρουν μια άλλη ανταγωνιστική ιστοσελίδα. Η ζημιά από τα servers που κολλάνε μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.

Για να μη κάνετε λάθη στην επιλογή του hosting, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε διάφορα φόρουμ, όπου σχολιάζονται οι εταιρείες που παρέχουν φιλοξενία. Διαβάστε προσεκτικά τις γνώμες των πελατών για διάφορους παροχείς του hosting. Ο χρόνος που θα ξοδέψετε στην έρευνα των φόρουμ και η ανάγνωση των σχολίων, θα σας αποζημιώσει με την σταθερότητα λειτουργίας του site σας.

Παρακάτω, τι πακέτο να διαλέξετε;


Τα πακέτα φιλοξενίας, ως συνήθως, διαφοροποιούνται με το μέγεθος του παρεχόμενου χώρου στο δίσκο του server, με τον αριθμό των επιτρεπόμενων subdomains, με περιορισμό στην κίνηση που θα υπάρχει στο site (traffic).

Φυσικά, αφού διαλέξετε μερικές εταιρείες φιλοξενίας με το περισσότερο κύρος, θα πρέπει να συγκρίνετε τα πακέτα φιλοξενίας που προσφέρουν. Κατά την σύγκριση, πρέπει να έχετε υπόψη σας, τι απαιτήσεις πρέπει να πληρεί το πακέτο φιλοξενίας.

Θα πρέπει να προσέξετε:

  • Το μέγεθος του παρεχόμενου χώρου
  • Την δυνατότητα να έχετε πολλές διευθύνσεις e-mail
  • Εγκατάσταση και εκτέλεση εφαρμογών (cgi, php, MySQL)
  • Πρόσβαση στην ιστοσελίδα με FTP
  • Το εργαλείο διαχείρισης, με το οποίο μπορείτε να ελέγχετε την ιστοσελίδα σας (πολύ σημαντικό: ένα ποιοτικό administration panel, όπου όλες οι δυνατότητες και λειτουργίες είναι "τακτοποιημένες" θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο)
  • Την εξερχόμενη κίνηση από το site σας




Ας τα δούμε ένα-ένα


  • Εάν η πρώτη σας ιστοσελίδα θα αποτελείται από μερικές σελίδες και ένα λογότυπο, τότε θα σας καλύψει άνετα ένα πακέτο φιλοξενίας, όπου το μέγεθος στο δίσκο θα είναι από 100 έως 300 Megabyte. Αυτό είναι παραπάνω από αρκετό. Λιγότερο από 100 ΜΒ χώρου ήδη δεν παρέχει σχεδόν καμία εταιρεία φιλοξενίας. 
  •  Με τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι πιο απλά – πρακτικά όλοι οι παροχείς δίνουν απεριόριστο αριθμό των e-mail διευθύνσεων. Περιορισμός μπορεί να υπάρχει μόνο στον αριθμό των ξεχωριστών POP3 και SMTP λογαριασμών. Αυτό σημαίνει, ότι παρόλο που οι διευθύνσεις είναι διαφορετικές, έχετε περιορισμένο αριθμό των ξεχωριστών συνδέσεων με την βοήθεια κάποιου προγράμματος (mail-client).
  • Η εγκατάσταση και η εκτέλεση των scripts είναι απαραίτητη, εάν το site θα έχει δυναμικές σελίδες, ή εάν θα είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί η λειτουργία της αναζήτησης μέσα στο site. Στην περίπτωση που η ιστοσελίδα θα είναι εξολοκλήρου στατική (html-σελίδες), τότε η δυνατότητα εκτέλεσης των προγραμμάτων έχει δευτερεύουσα σημασία.
  • Η πρόσβαση στο site μέσω FTP είναι απαραίτητη. Χωρίς αυτή δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Η FTP πρόσβαση παρέχεται από όλους τους παροχείς, και πιστεύω πως αυτό το θέμα είναι απλό και κατανοητό.
  • Το administration panel, με την πρώτη ματιά, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αλλά όταν φτάνετε στο σημείο ναδιαχειρίζεστε πρακτικά την ιστοσελίδα σας, τότε ένα ποιοτικό εργαλείο διαχείρισης είναι απαραίτητο.Με το administration panel μπορείτε όχι μόνο να ρυθμίζετε τις δυνατότητες του site, αλλά και να παίρνετε και τις στατιστικές αναφορές για αυτό, για παράδειγμα: πόσος χώρος στο δίσκο χρησιμοποιείται και πόσος είναι ακόμη ελεύθερος, ποιος είναι ο δείκτης του εξερχόμενου traffic για τον τρέχοντα μήνα (ως συνήθως, όλα τα πακέτα έχουν κάποιο περιορισμό στο επίπεδο της κίνησης). Εάν στο πακέτο φιλοξενίας αναφέρεται "απεριόριστο" traffic – μην το πιστέψετε.Το πιο πιθανό αυτός να μην είναι και πολύ καλός hoster, ο οποίος με οποιονδήποτε τρόπο προσπαθεί να προσελκύσει τους πελάτες.Με την βοήθεια του administration panel μπορεί να γίνεται εύκολη ρύθμιση του site και του e-mail: να δημιουργούνται νέες διευθύνσεις, να ρυθμίζεται η ανακατεύθυνση της αλληλογραφίας, να γίνεται εύκολα η διαχείριση των αρχείων και των φακέλων (να ρυθμίζονται τα δικαιώματα πρόσβασης στα αρχεία, κωδικοί για τους φακέλους).
  • Το πληρωμένο εξερχόμενο traffic έχει μεγάλη σημασία. Εάν δεν υπολογίσετε καλά το πόση πληροφορία θα στέλνεται κάθε μήνα από το site σας στους υπολογιστές των επισκεπτών, τότε πιθανόν, η ιστοσελίδα σας θα σταματήσει να είναι διαθέσιμη (δεν θα είναι προσβάσιμη online), αφού θα ξεπεραστεί το όριο που είχατε πληρώσει. Μπορείτε να υπολογίσετε στο περίπου το εξερχόμενο traffic, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία..Μάθετε το μέσο μέγεθος της κάθε σελίδας του site, συμπεριλαμβάνοντας και γραφικά στοιχεία που περιέχει (κουμπάκια, banners, φωτογραφίες κ.τ.λ.). Να έχετε υπόψη, ότι κατά την φόρτωση άλλων σελίδων, στις οποίες υπάρχουν τα ίδια γραφικά, που είχαν φορτωθεί από πριν, τότε αυτά δεν παίρνονται από την σελίδα σας, αλλά από τον φάκελο προσωρινών αρχείων ίντερνετ (cache) του χρήστη. Τώρα προβλέψτε πόσες, κατά μέσο όρο, σελίδες μπορεί να επισκεφτεί ο κάθε χρήστης, και περίπου πόσοι χρήστες πιστεύετε ότι θα επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας. Τώρα πολλαπλασιάστε το μέγεθος της σελίδας επί τον αριθμό των σελίδων και επί τον αριθμό των επισκεπτών σε ένα 24-ωρο. Θα πάρετε την κατά προσέγγιση εξερχόμενη κίνηση το 24-ωρο. Πολλαπλασιάζουμε επί 30 μέρες και παίρνετε, στο περίπου, τον όγκο των εξερχόμενων πληροφοριών το μήνα.Εάν ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος, μην απογοητεύεστε, αφού είναι μόνο οι υποθέσεις που κάνετε. Μπορεί να έχετε πολύ λιγότερους επισκέπτες, από ότι νομίζετε, και ο καθένας τους θα επισκέπτεται πολύ λιγότερες σελίδες, και το εν τρίτο από αυτούς θα έχουν απενεργοποιήσει στο browser τους την εμφάνιση εικόνων (όλα αυτά δεν σας τα εύχομαι!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου