Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Google, Περισσότερες από 1.000 αιτήσεις λογοκρισίας από κυβερνήσεις


H Google μας δίνει ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο για την προσπάθεια των κυβερνήσεων να λογοκρίνουν το Ίντερνετ, μιας και ο κολοσσός του Διαδικτύου δηλώνει ότι έχουν γίνει περισσότερα από 1.000 αιτήματα από κυβερνητικούς παράγοντες για το κατέβασμα περιεχομένου κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών.

Το περιεχόμενο αφορούσε σε περιεχόμενο που υπήρχε στο YouTube, αλλά και σε στοιχεία που εμφανίζονταν στη λίστα με τα αποτελέσματα αναζήτησης. Η Google κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι έχει ζητηθεί και η αφαίρεση πολιτικού περιεχομένου σε κάποιες περιπτώσεις. Τα αναλυτικά της στοιχεία λένε ότι έλαβε 461 εισαγγελικές εντολές για την αφαίρεση 6.989 αντικειμένων, με την εταιρεία να συναινεί να το κάνει στο 68% των περιπτώσεων. Υπήρξαν και 546 μη επίσημες αιτήσεις, στις οποίες η Google συμφώνησε σε ποσοστό 46%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν δεδομένα από χώρες όπως το Ιράν και η Κίνα, οι οποίες μπλοκάρουν περιεχόμενο χωρίς να ενημερώνουν την Google.

Κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντα, το στοιχείο αυτό δεν είναι απλώς ένα σημείο των καιρών, το οποίο πρέπει να προσπεράσουμε έτσι απλά. Παρατηρούμε ότι καθώς ο λαός προσπαθεί ολοένα και περισσότερο να εκμεταλλευτεί το Ίντερνετ για να οργανώσει τις κινητοποιήσεις του και να περάσει τα κοινωνικά του μηνύματα ενάντια σε μία δράση που τον πλήττει (κάτι που και εμείς βιώνουμε έντονα τον τελευταίο καιρό), οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους να ελέγχουν το περιεχόμενο.


Συντάκτης: Νίκος Καϊμακάμης
http://techblog.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου