Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Εφαρμογές που χαρίζουν χρόνο και χρήμα σε επιχειρήσεις

Ο κτηματομεσίτης Nick Galiano ήθελε να δημιουργήσει μια εφαρμογή με δυνατότητα λήψης που θα επέτρεπε στους πελάτες να περιηγηθούν στις αγγελίες σπιτιών της εταιρείας του μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Επαγγελματίες προγραμματιστές λογισμικού τού ζήτησαν να τους δώσει 30.000 δολ. για ένα πακέτο τριών εφαρμογών για το το iPhone της Apple, το BlackBerry της Research In Motion, και τις συσκευές που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google.


Τότε βρήκε την Appsbar, μία εταιρεία από το Deerfield Beach της Φλόριντα που κατασκευάζει εφαρμογές χωρίς καμία επιβάρυνση, λαμβάνοντας ως ανταμοιβή τα έσοδα από τις διαφημίσεις που προβάλλονται μέσω των εφαρμογών.

«Είναι εκπληκτικό το πώς μπορείς να δημιουργήσεις κάτι σε μια-δυο ώρες που κανονικά θα είχε κοστίσει σε μία εταιρεία 10.000 δολάρια και από έξι έως οκτώ εβδομάδες για την όλη διαδικασία», λέει ο Galiano, ο οποίος κατασκεύασε το app για την εταιρεία του που έχει έδρα στο Metairie της Λουιζιάνα κάνοντας χρήση της ιστοσελίδας Appsbar.

Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που ανυπομονούν να δημιουργήσουν εφαρμογές για κινητά -με σκοπό είτε τη διαφήμιση των υπηρεσιών τους σε πελάτες είτε τη βελτίωση της εσωτερικής παραγωγικότητας- βρίσκουν μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις που ολοένα πληθαίνουν για την πρόσληψη επαγγελματιών προγραμματιστών. Εκτός από την Appsbar, ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης και άλλες εταιρείες όπως είναι οι My App Builder, App Breeder, Apps Geyser, Mobile Roadie και η Socialize η οποία κατασκευάζει το App Makr tool.

Ο ιδρυτής της Appsbar Scott Hirsch λέει ότι η ιδέα να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση του ήρθε ενόσω δούλευε για μια άλλη εταιρεία και εξεπλάγην όταν έμαθε πόσο ακριβές ήταν οι εφαρμογές και πόσο καιρό χρειάζονταν για να κατασκευαστούν. «Σκέφτηκα, αυτό είναι γελοίο"», λέει. Η δημιουργία μίας εξειδικευμένης κατά παραγγελία εφαρμογής μπορεί να έχει ένα κόστος από 10.000 έως 100.000 και να χρειαστεί από έξι έως 12 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί, λέει.

Η Appsbar εξυπηρετεί κυρίως τις μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, όπως μπαρ, γυμναστήρια, τράπεζες, διοργανωτές εκδηλώσεων και λογιστικά γραφεία. Η υπηρεσία έχει προσελκύσει 60.000 χρήστες από την έναρξη λειτουργίας της τον Απρίλιο του 2011. Ενώ Appsbar δεν χρεώνει έξοδα, οι πελάτες οφείλουν να συναινέσουν ώστε η εταιρεία να μπορεί να τοποθετεί διαφημίσεις εντός των εφαρμογών που διατίθενται μέσω online αγορών, όπως το App Store της Apple. «Τα Apps είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο προϊόν στην ιστορία των καταναλωτικών προϊόντων», λέει ο Hirsch. «Όλοι έχουν εντυπωσιαστεί από το πόσο γρήγορα αναπτύσσονται και νομίζω ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή».

Οι Εφαρμογές Γίνονται Απαραίτητες

Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις εφαρμογές για κινητά. Το 2011, περίπου το 70% των μικρών επιχειρήσεων χρησιμοποιούσαν mobile apps για τις λειτουργίες τους και σχεδόν το 40% εξ αυτών δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να επιβιώσουν χωρίς αυτές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μίας έρευνας που κυκλοφόρησε η AT&T (T) τον Μάρτιο.

Οι εφαρμογές για κινητά μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν χρόνο -περίπου 5,6 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Συμβούλιο για τις Μικρές Επιχειρήσεις & την Επιχειρηματικότητα τον Ιούνιο. Η μελέτη υπολόγισε ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων εξοικονομούν ετησίως 373,8 εκατ. ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο και 725,3 εκατ. ώρες από το χρόνο των εργαζομένων τους χρησιμοποιώντας εφαρμογές για κινητά. Οι ώρες των εργαζομένων και μόνο μεταφράζεται σε περίπου 17,6 δισ. δολάρια ανά έτος, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης και των επικεφαλής οικονομολόγο του Συμβουλίου Raymond Keating.

Η Lauren Kay, ιδιοκτήτρια του Smart Sitting, ενός παιδικού σταθμού στη Νέα Υόρκη, λέει ότι κατάφερε να εξοικονομήσει περίπου 30 εργατοώρες μηνιαίως όταν ανακάλυψε πως μπορούσε να δημιουργήσει τη δική της εφαρμογή, χρησιμοποιώντας εργαλεία από το Zoho προκειμένου να μετατρέψει αυτόματα τα δελτία που υποβάλλονται από τους 215 νηπιαγωγούς που απασχολεί σε τιμολόγια. Αυτή η εξοικονόμηση χρόνου αποτιμάται για μένα σε περίπου 500 έως 600 δολάρια το μήνα, λέει. «Την ημέρα που ανακαλύψαμε ότι μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αυτή την εφαρμογή ήταν μία από τις καλύτερες εργασιακές μας ημέρες», λέει η Kay. Τις εφαρμογές του Zoho Web μπορεί να δει κανείς από τον browser ενός κινητού τηλεφώνου.

Οι εφαρμογές τύπου «κάντο μόνος σου» μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πιο πολύπλοκων εφαρμογών για τις επιχειρήσεις. O Greg Taylor, ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία επενδυτικών συμβουλών, την Powerline Advisors, έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή που συγκεντρώνει ένα ευρύ φάσμα δεδομένων από πέντε διαφορετικές τοποθεσίες του ίντερνετ που δεν μπορούν να βρεθούν σε μια και μόνη θέση. Σε αυτές περιλαμβάνονται εύκολα προσβάσιμες πηγές, όπως το Yahoo! Finance, καθώς και δυσεύρετες πληροφορίες που περιλαμβάνουν ισολογισμούς εταιρειών και καταστάσεις ταμειακών ροών. Κατέβαλε περίπου 700 δολάρια σε προγραμματιστές για να τον βοηθήσουν να θέσει την εφαρμογή σε λειτουργία και ο ίδιος αφιέρωσε περίπου 100 έως 200 ώρες προσωπικής εργασίας για αυτό. Ο Taylor ενημερώνει τα δεδομένα στην εφαρμογή κάθε βράδυ και πληρώνει έναν πάροχο που λέγεται Xignite περίπου 300 δολάρια ανά τρίμηνο για εταιρικά οικονομικά στοιχεία. «Σήμερα έχω τη δυνατότητα να κάνω πράγματα που δεν θα διανοούμουν να τολμήσω πέντε χρόνια πριν λόγω του υπέρογκου κόστους», λέει.




www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου