Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Εμπόδια της επιτυχίας

Ο λόγος που δεν πετυχαίνουν οι στόχοι μας, είναι οι εσωτερικές και οι εξωτερικές συγκρούσεις. Μπορεί να έχουμε βάλει ως στόχο να βγάλουμε χρήματα, να πετύχει η δουλειά μας, να κάνουμε μια όμορφη ερωτική σχέση, να χάσουμε κιλά, κλπ. Προσπαθούμε για το στόχο μας κι αγωνιζόμαστε, αλλά στο τέλος δεν καταφέρνουμε πολλά πράγματα, κι όλο εμπόδια μας τυχαίνουν, κι όλο είναι σαν να ξεκινάμε από την αρχή και μπορεί να αισθανόμαστε ότι κάνουμε κύκλους ξαναγυρνώντας στο ίδιο σημείο. Τι συμβαίνει λοιπόν; 

Μια πιθανή αιτία μπορεί να είναι οι εσωτερικές μας συγκρούσεις. Ένα κομμάτι του εαυτού μας δεν θέλει να πετύχουμε, αντιστέκεται και μας φέρνει εμπόδια. Θέλουμε ν’ αδυνατίσουμε, αλλά από την άλλη μεριά δε θέλουμε να στερηθούμε τις αγαπημένες μας σοκολάτες. Θέλουμε να βγάλουμε χρήματα, αλλά όμως δε θέλουμε να εργαστούμε σκληρά, να πάρουμε ρίσκο κι ευθύνες. Δε θέλουμε να βγούμε όπως λέμε από τη «ζώνη ευκολίας μας» (comfort zone), ν’ αλλάξουμε τις συνήθειες που μας βολεύουν.

Σε μια πιο βαθιά ανάλυση, μπορεί να μην πιστεύουμε ότι αξίζουμε την επιτυχία, το χρήμα, τον έρωτα, την αγάπη, την καλή εμφάνιση, την ευτυχία. Ο βαθύς μας εαυτός (ή αλλιώς υποσυνείδητο) μπορεί να πιστεύει ότι έχουμε κάνει σφάλματα που πρέπει να ξεπληρώσουμε κι ότι η επιτυχία δεν συμβαδίζει με τη χαμηλή αυτό-εκτίμηση που έχουμε συνειδητά ή ασυνείδητα υιοθετήσει για τον εαυτό μας.

Δυσκολευόμαστε να δεχτούμε την επιτυχία ως κάτι φυσικό για μας, γιατί έχουμε συνηθίσει τη μιζέρια, τη μετριότητα, την αποτυχία, την απογοήτευση, να μας πληγώνουν, να μας αφήνουν, κλπ. Η επιτυχία είναι κάτι το άγνωστο ίσως για μας που μας γεμίζει με άγχος κι ανασφάλεια κι ενδεχομένως φόβο («ο φόβος της επιτυχίας»). ‘Η να φοβόμαστε ότι τελικά δε θα τα καταφέρουμε, οπότε στο τέλος θα γελοιοποιηθούμε και θα βιώσουμε απόρριψη (φόβος της αποτυχίας).

Τέλος, οι συγκρούσεις μας μπορεί να αφορούν στις σχέσεις μας με άλλα άτομα (συγγενικά, φιλικά, εραστές, σύντροφοι, σύζυγοι) που ενώ κατά τα άλλα μας αγαπούν, συνειδητά ή ασυνείδητα δε θέλουν να πετύχουμε ή ακόμη χειρότερα δε μας αφήνουν να πετύχουμε, είτε για να μη μας «χάσουν», είτε για να μην τους ξεπεράσουμε κι αισθανθούν άσχημα. Π.χ. ο σύζυγος μπορεί να βλέπει με «μισό μάτι» την προσπάθεια της γυναίκας του ν’ αδυνατίσει, γιατί φοβάται ότι αν αυτή γίνει πιο ελκυστική μπορεί να βρει εραστή(!). Ακόμη, ο φίλος μπορεί να μας αποτρέπει από μια επιχειρηματική προσπάθεια, γιατί φοβάται ότι μπορεί να γίνουμε πιο πλούσιοι απ’ αυτόν και μετά να τον σνομπάρουμε. Κι ακόμη πιο νοσηρές καταστάσεις έχω δει στην εμπειρία μου, όπως μάνες να μην «αφήνουν» τις κόρες τους να παντρευτούν (βγάζοντας όλους τους γαμπρούς σκάρτους) από φόβο μην τις χάσουν και δε τις φροντίζουν στα γεράματα... Και τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν, φίλες και φίλοι με το θέμα των συγκρούσεων;

Η λύση μπορεί να είναι η εξής: Είτε η σύγκρουση είναι εσωτερική (με τον εαυτό μας) είτε εξωτερική (με κάποιο άλλο πρόσωπο που έχει «συμφέροντα» αντίθετα με την επιτυχία μας) θα πρέπει καταρχήν να την εντοπίσουμε και να την αναγνωρίσουμε! Κατόπιν να «διαπραγματευτούμε» είτε με τον εαυτό μας, είτε με το άλλο άτομο και να θέσουμε ανοιχτά το πρόβλημα. Να εξηγήσουμε στο «άλλο» μέρος που αντιτίθεται ότι δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται, ότι είμαστε κι οι δύο στο ίδιο στρατόπεδο, σύμμαχοι, κι ότι θα ωφεληθούμε από κοινού αν πετύχει ο στόχος μας.            

Επίσης, αν πρόκειται για σύγκρουση με τον εαυτό μας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον εαυτό μας και γιατί αντιδρά. Να βεβαιωθούμε ότι πράγματι θέλουμε να πετύχουμε το στόχο μας (χρήματα, δουλειά, έρωτας, κλπ.), να ζυγίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των επιλογών μας και κατόπιν να προχωρήσουμε μπροστά. 

Μπορούμε ακόμη να διερωτηθούμε:

1.    ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΜΟΥ;
2.      ΤΟ ΘΕΛΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ;
3.      ΤΙ ΘΑ ΩΦΕΛΗΘΩ ΑΝ ΠΕΤΥΧΩ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΜΟΥ; ΤΙ ΘΑ ΧΑΣΩ;
4.      ΠΩΣ ΘΑ ΝΙΩΘΩ;
5.      ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ-ΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΛΟΥΝΤΑΙ, ΘΙΓΟΝΤΑΙ, κλπ. ΑΝ ΕΓΩ ΠΕΤΥΧΩ;     ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ;
6.      ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΩ ΤΟ ΣΤΟΧΟ ΜΟΥ, ΝΑ ΔΩΣΩ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ, ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ;
7.      ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ;
8.      ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ (ΤΗΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ) ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ; 

9.      ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ-Η;
10.    ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΟΥ; ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ; 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου