Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Πέντε τρόποι για να είστε κερδοφόροι online

"Για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση, η μεταπήδηση στο χώρο του Internet είναι μια μεγάλη και συχνά πρωτόγνωρη "περιπέτεια". Εάν ωστόσο θέλετε ο δικτυακός σας τόπος να αποτελεί κάτι περισσότερο από χόμπι, θα πρέπει να σκεφτείτε τρόπους ώστε να τον καταστήσετε κερδοφόρο. Στο παρόν σύντομο αφιέρωμα προτείνουμε πέντε βασικούς τρόπους για ένα σωστό ξεκίνημα."




Είτε αρχίζετε να αναπτύσσετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο, είτε απλώς αναλύετε μια υπάρχουσα επιχείρηση, η κύρια εστίασή σας πρέπει να είναι στον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να αυξήσετε τα έσοδά σας. Υπάρχουν πέντε βασικοί τρόποι για να το επιτύχετε στο Διαδίκτυο:

1. Πουλήστε τα δικά σας προϊόντα. Το κύριο πλεονέκτημα στην πώληση των δικών σας προϊόντων είναι ότι ελέγχετε το κέρδος από κάθε πώληση (έχετε επομένως τη δυνατότητα για το μέγιστο περιθώριο κέρδους). Γνωρίζετε ακριβώς πόσο κοστίζει κάθε προϊόν και μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές τιμολογήσεις. Επιπλέον, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες μπορείτε να προσφέρετε ανταγωνιστικότερες τιμές στους πελάτες σας.

2. Πουλήστε τις δικές σας υπηρεσίες. Ένας οδοντίατρος σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, ένας υψηλά αμειβόμενος νομικός σύμβουλος, ένας κτηματομεσίτης, ένας δάσκαλος, ένας μηχανικός, ένας γυμναστής, οποιοσδήποτε γενικά επαγγελματίας, μπορεί να επωφεληθεί από την online παροχή των υπηρεσιών του. Είναι εύκολο να ξεκινήσετε μιας τέτοιας μορφής ηλεκτρονική υπηρεσία, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένετε ιδιαίτερα υψηλά κέρδη, τουλάχιστον όχι άμεσα. Αντίθετα από κάποιον που πουλά ένα φυσικό προϊόν, το οποίο μπορεί να αποθηκευθεί και να αποσταλεί, μπορείτε μόνο να παρέχετε τόσες υπηρεσίες όσες ο χρόνος σας σάς επιτρέπει. Όταν παρέχετε μια υπηρεσία, πουλάτε ουσιαστικά μια "σχέση". Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο και προσπάθεια ώστε να κατοχυρώσετε την αξιοπιστία σας προς τους επισκέπτες του δικτυακού σας τόπου και δυνητικούς πελάτες σας.

3. Συστήστε προϊόντα φιλικών επιχειρήσεων. Με το να συστήνετε στους πελάτες σας προϊόντα φιλικών προς εσάς εταιριών, δημιουργείτε μια συνεργασία μηδαμινού κόστους που σας επιτρέπει να προωθείτε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας άλλης επιχείρησης στο site σας, κερδίζοντας ποσοστά από τις πωλήσεις της, κάθε φορά που ο καταναλωτής ολοκληρώνει μια αγορά από την ιστοσελίδα της συνεργαζόμενης επιχείρησης ακολουθώντας το δικό σας link. Για να διαφημίσετε τα προϊόντα του συνεργάτη, τοποθετήστε ένα σχετικό διαφημιστικό banner στο δικτυακό σας τόπο ή δημοσιεύστε ένα άρθρο για την επιχείρηση και τα προϊόντα του στο δικό σας ενημερωτικό δελτίο (Newsletter ).

4. Φιλοξενήστε διαφημιστικά banners. Μόλις ο δικτυακός σας τόπος αρχίσει να συγκεντρώνει έναν ικανοποιητικό αριθμό επισκέψεων, καλό θα είναι να επιδιώξετε να πωλήσετε διαφήμιση. Οι σχετικές εταιρίες θα ενδιαφερθούν για το διαφημιστικό σας χώρο όταν δουν ότι το κοινό δείχνει ενδιαφέρον για το site σας και τα προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες που παρέχετε. Σήμερα, εντούτοις, μην αναμένετε πολύ υψηλά έσοδα από τις διαφημίσεις· μόνο ως συμπληρωματικό εισόδημα μπορείτε να τις υπολογίζετε.

5. Δημιουργήστε μια κοινοπραξία. Οι κοινοπραξίες (joint ventures) αφορούν σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που παρέχουν από κοινού δεξιότητες, προϊόντα, υπηρεσίες και πόρους. Μια καλή μέθοδος για να αποκομίσετε οφέλη μέσω των κοινοπραξιών είναι να αναζητήσετε προϊόντα ή υπηρεσίες που θα ωφελούσαν τους επισκέπτες σας και στη συνέχεια να προσεγγίσετε τις επιχειρήσεις με τις οποίες θα συνεργαστείτε. Ζητήστε από τις εταιρίες αυτές να συστήνετε τα προϊόντα/υπηρεσίες τους στο δικτυακό σας τόπο με αντάλλαγμα ένα ποσοστό επί των κερδών. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα έχουν λόγο να διαφωνήσουν με την πρότασή σας, δεδομένου ότι θα σας πληρώνουν μόνο όταν παραπέμπετε έναν πελάτη ο οποίος τελικά θα προχωρήσει σε αγορά.




Πηγή: e-one
Επιμέλεια: Hellas On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου