Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Και Εγένετο… Marketing Greece Α.Ε.

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ιδρύεται η εταιρεία Marketing Greece A.E. από το υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού και τον ΣΕΤΕ, συγκεντρώνοντας τις αντιδράσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για την απουσία του.

Στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας προώθησης και ανάπτυξης τουρισμού  με την επωνυμία «MARKETING GREECE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» και με το διακριτικό τίτλο «MARKETING GREECE Α.Ε.» προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού. Μόνοι της μέτοχοι θα είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και το Ελληνικό Δημόσιο και η ιδρυτική της πράξη θα διέπεται από τους όρους του παρόντος άρθρου, καθώς και εκείνους οι οποίοι θα συμφωνηθούν μεταξύ των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Πολιτισμού και Τουρισμού και του ΣΕΤΕ. Η σύσταση της αναφερόμενης εταιρεία εμπεριέχεται σε τροπολογία εντός του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για τα ταξί με την επωνυμία : «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η απουσία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας στη συγκεκριμένη εταιρεία, επιμελητηρίου που εκπροσωπεί πλέον των 9.700 ξενοδοχείων και αποτελεί τον επίσημο θεσμικό σύμβουλο του κράτους έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο ξενοδοχειακό κόσμο της χώρας και προκύπτουν έντονα ερωτήματα για το λόγο που ο υπουργός Πολιτισμού Τουρισμού δεν έφερε τη συγκεκριμένη τροπολογία σε διαβούλευση.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας σκοπός της εταιρείας «MARKETING GREECE Α.Ε.», είναι η προβολή και διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό. Επίσης, η μελέτη και έρευνα της διεθνούς και εγχώριας τουριστικής αγοράς, η σύνταξη προτάσεων για τη δημιουργία, ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συστήματος ταυτοποίησης (branding system) για τον ελληνικό τουρισμό σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό και κατά κατηγορία επίπεδο, καθώς και συναφείς με την υποστήριξη του τουρισμού δραστηριότητες.

Η διάρκεια της εταιρίας αρχίζει με τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2060. Επίσης το μετοχικό κεφάλαιο ορίζεται σε ένα εκατ. ευρώ, διαιρούμενο σε εκατό χιλιάδες (100.000) ονομαστικές και δεσμευμένες μετοχές, ονομαστικής αξίας δέκα ευρώ (10,00) κάθε μίας. Ο ΣΕΤΕ θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%), θα εισφέρει το ποσό των επτακοσίων χιλιάδων ευρώ σε μετρητά και θα αναλάβει εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας δέκα ευρώ η καθεμία. Το ελληνικό δημόσιο θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%), θα εισφέρει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ σε μετρητά και θα αναλάβει τριάντα χιλιάδες (30.000) ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας δέκα ευρώ η καθεμία. Σε περίπτωση που το μετοχικό κεφάλαιο δεν έχει καταβληθεί στο σύνολό του εντός εννεαμήνου από την έναρξη της διάρκειας της εταιρείας, αυτή λύεται.

Υπογραμμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι εννεαμελές, εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων και η θητεία του είναι πενταετής.

Όπως επισημαίνεται στην τροπολογία ο μέτοχος Ελληνικό Δημόσιο, με κοινή δήλωσή των υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Πολιτισμού και Τουρισμού, έχει δικαίωμα να διορίσει το ένα τρίτο (1/3) των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ορίζεται από τον ΣΕΤΕ. Ο ΣΕΤΕ είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιεί την επιλογή του στα μέλη που θα ορίζονται από το ελληνικό δημόσιο, τα οποία και έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τις ενδεχόμενες επιφυλάξεις τους, τις οποίες ο ΣΕΤΕ είναι επίσης υποχρεωμένος να λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Σημειώνεται ότι Διευθύνων Σύμβουλος της συγκεκριμένης εταιρείας για τα τρία πρώτα έτη της λειτουργίας της θα ορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού δημοσίου.


Του Χάρη Ντιγριντάκη
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου