Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Το Διαδίκτυο προσφέρει ευκαιρίες στην Ελλάδα

Τη συνεισφορά του Διαδικτύου στο ΑΕΠ, ανέλυσε η μελέτη που πραγματοποίησε η The Boston Consulting Group, με την υποστήριξη της Google και παρουσιάστηκε την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το Διαδίκτυο μπορεί να συνεισφέρει επιπλέον 2,9 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, βάσει ρεαλιστικών δράσεων, που προτείνονται. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό την Πέμπτη (29 Μαρτίου) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Ειδικότερα, η έρευνα «Παράγων Ίντερνετ: το Διαδίκτυο ως Μοχλός Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» υπολογίζει πως το 2010 το Διαδίκτυο συνεισέφερε 2,7 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, φτάνοντας το 1,2% του ΑΕΠ, ποσοστό χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. των 27, που ανέρχεται στα 3,8%. Τα μεγέθη αυτά, φανερώνουν πως η Ελλάδα δεν έχει ενστερνιστεί το Διαδίκτυο στον βαθμό, που αυτό έχει γίνει σε άλλες χώρες.

«Αυτό κρύβει μια τεράστια ευκαιρία», ανέφερε αρχικά ο Στέφανος Λουκάκος, επικεφαλής της Google Ελλάδας και συνέχισε: «Το Διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα και να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας – προωθώντας τις εξαγωγές και βελτιώνοντας την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων».

Εισάγουμε 2,6 ευρώ για κάθε 1 ευρώ εξαγωγών

Παράλληλα, η μελέτη καταδέδειξε ότι η Ελλάδα εισάγει υπηρεσίες και αγαθά e-commerce αξίας 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη αξία εξαγωγών ανέρχεται σε, μόλις, 0,7 δισ. ευρώ. Πιο απλά, για κάθε 1 ευρώ που εξάγουμε, εισάγουμε 2,6 ευρώ. Ο λόγος για αυτή τη διαφορά είναι, κυρίως, ότι το 57% των ερωτηθέντων καταναλωτών προτιμά να κάνει τις αγορές του από το εξωτερικό, καθώς δεν βρίσκει σε ελληνικά sites τα προϊόντα που αναζητά.

Ανασφαλείς ακόμα οι Έλληνες καταναλωτές

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, παρά το γεγονός ότι η καταναλωτική δαπάνη αποτελεί τη βασική συνιστώσα της ελληνικής διαδικτυακής οικονομίας, οι Έλληνες προτιμούν να κάνουν τις αγορές τους σε «φυσικά» καταστήματα. Πιο συγκεκριμένα, η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία έχει γίνει έρευνα μέσω του Διαδικτύου, αλλά τελικά έχουν αγοραστεί με τον παραδοσιακό τρόπο (ROPO-Researched Online Purchased Offline), ήταν περίπου 7,5 δισ. ευρώ. Το στοιχείο αυτό δείχνει, ουσιαστικά, την ευκαιρία ανάπτυξης της online οικονομίας, εάν αυτή μεταμορφωθεί σε ολοκληρωμένες αγορές στο Διαδίκτυο, καθώς στο online περιβάλλον πολλαπλασιάζονται τα οφέλη για τον καταναλωτή, αυξάνεται ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, ενώ επίσης ενισχύεται η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. 

Το Διαδίκτυο ως απάντηση στην κρίση

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 25% των high-web μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν αυξήσει τα έσοδά τους τα τελευταία τρία χρόνια. Το Διαδίκτυο φαίνεται να αυξάνει τα κέρδη των εταιρειών, ακόμα και εν μέσω κρίσης. Όπως ανέφερε στην εισήγησή του, ο Partner και Επικεφαλής της BCG Αθήνας, Βασίλης Αντωνιάδης... «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κάνουν εντατική χρήση του Διαδικτύου εμφανίζουν μεγαλύτερη αύξηση εσόδων και έχουν πρόσβαση σε πολύ ευρύτερη αγορά συγκριτικά με ομοειδείς εταιρίες, οι οποίες έχουν μικρότερη διαδικτυακή παρουσία. Μάλιστα, οι high-web ΜΜΕ, με ισχυρή παρουσία στο Διαδίκτυο, έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την κρίση, με το 25% εξ αυτών να έχουν αυξήσει τα έσοδά τους τα τελευταία τρία χρόνια».

Online ευκαιρία για την ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με την έρευνα, η συνεισφορά του Διαδικτύου στην οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 6% ετησίως, φτάνοντας τα 3,6 δισ. ευρώ το 2015. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Υπεύθυνος Εταιρικής Πολιτικής και Επικοινωνίας της Google Ελλάδας, Διονύσης Κολοκοτσάς... «εδώ υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία, καθώς, με την άμεση εφαρμογή μιας σειράς συγκεκριμένων παρεμβάσεων, η συνεισφορά του Διαδικτύου στην ελληνική οικονομία μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει το 2015 τα 6,5 δισ. ευρώ».
   
Η μελέτη καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις για την ώθηση της ελληνικής διαδικτυακής οικονομίας σε 5 βασικούς άξονες:

1. Ενθάρρυνση των ΜΜΕ να στραφούν στο Διαδίκτυο, με τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, αλλά και με την επιτάχυνση της εκταμίευσης των επιδοτήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ (Ψηφιακή Σύγκλιση) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ

2. Βελτίωση των υποδομών, με την παροχή κινήτρων και τη διαμόρφωση πλαισίου ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας μέσω νέων επενδύσεων, οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν με πολλαπλούς τρόπους (π.χ. ΣΔΙΤ)

3. Εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές με εκστρατείες ενημέρωσης από το Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα προς τους καταναλωτές

4. Μεταφορά δραστηριοτήτων της δημόσιας διοίκησης στο Διαδίκτυο (e-government) με την υποχρεωτική χρήση online υπηρεσιών, πράγμα που μπορεί να δώσει ένα ισχυρό κίνητρο στις ΜΜΕ και τους πολίτες να ασχοληθούν περισσότερο με το Διαδίκτυο

5. Επένδυση στην εκπαίδευση για τη χρήση ψηφιακών μέσων, την εξοικείωση με την τεχνολογία και την ανάπτυξη της γνώσης και της εμπιστοσύνης στα νέα μέσα.



http://www.advertising.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου