Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Κυρίαρχη τάση πλέον η οργάνωση διακοπών μέσω του Διαδικτύου





Σαφή προτίμηση σε προορισμούς εντός Ελλάδας, συχνή χρήση των μηχανών αναζήτησης για τη συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών, αλλά και συστηματική στροφή στο internet για αγορά αεροπορικών εισιτηρίων και ενοικίαση δωματίου. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία στα οποία κατέληξε έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Google Ελλάδας, και η οποία επιχειρεί να σκιαγραφήσει το προφίλ των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου και τους τρόπους που αυτοί αξιοποιούν τον παγκόσμιο ιστό για να οργανώσουν τις διακοπές τους.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε δείγμα 1.000 ατόμων πάνω από 18 ετών, έδειξε ότι οι Ελληνες χρήστες ταξιδεύουν συχνά: μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, το 75% πραγματοποίησε τουλάχιστον μία εκδρομή έως και 5 ημερών, όπως επίσης κι ένα ταξίδι μεγαλύτερης διάρκειας.
Ο μέσος όρος των χρημάτων που δαπάνησαν γι' αυτό τον σκοπό ήταν 1.850 ευρώ, επιλέγοντας ωστόσο σπάνια να μεταβούν στο εξωτερικό. Αντίθετα, είτε για εκδρομή είτε για διακοπές, η συντριπτική πλειονότητα διάλεξε κάποιο μέρος στην Ελλάδα - μάλιστα, στα ταξίδια έως και πέντε ημερών, το 1/3 επισκέφθηκε την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή το Ηράκλειο.
Για να καταλήξουν στον προορισμό, σχεδόν όλοι οι χρήστες αξιοποιούν στοιχεία που είναι διαθέσιμα online (π.χ. φωτογραφίες από αξιοθέατα), ενώ αξιοσημείωτο είναι πως συχνά αυτά τα στοιχεία παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στην απόφασή τους απ' ό,τι άλλες πηγές εκτός Διαδικτύου, όπως για παράδειγμα οι τουριστικοί οδηγοί. Τόσο στην επιλογή προορισμού όσο και στη συνέχεια για την εύρεση πληροφοριών για το ταξίδι, 8 στους 10 ξεκινούν από κάποια ιντερνετική μηχανή αναζήτησης.
Εκδοση εισιτηρίων
Αρκετοί επίσης χρησιμοποιούν το Ιντερνετ για να προμηθευτούν αεροπορικά εισιτήρια ή να κλείσουν δωμάτιο. Στην περίπτωση ωστόσο των εισιτηρίων των τρένων ή των λεωφορείων, όπως και στα τουριστικά πακέτα, το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται περισσότερο για έρευνα αγοράς.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα της μελέτης θα ανακοινωθούν στην ημερίδα «Google Travel Forum», που διοργάνωσε την εβδομάδα που πέρασε η Google Ελλάδας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του ΕΟΤ και του ΣΕΤΕ. Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδείξει τις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο στον τουρισμό και να παρουσιάσει λύσεις μέσα από τη μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών της Google. Στο «Google Travel Forum» ήταν προγραμματισμένο να συμμετάσχουν μεταξύ άλλων διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο John Kent, CEO του youtravel.com & Aquis Hotels, και ο Peter Economides, brand strategist παγκόσμιου βεληνεκούς.


Του Κωστα Δεληγιαννη
http://portal.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου