Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ALBA: Το Βαρόμετρο της Αγοράς Εργασίας στην Ελλάδα




Έρευνα διενήργησε το Τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας του ALBA Graduate Business School με στόχο την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών αλλά και την καταγραφή των προσδοκιών στην Ελλάδα. Η έρευνα διεξάγεται κάθε 6 μήνες.

Ο 1ος κύκλος (1ο εξάμηνο) της έρευνας για το έτος 2012 πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2011 και αποτελεί μια προσπάθεια αποτύπωσης των διαδικασιών και μεθόδων προσέλκυσης και επιλογής στελεχών, τις οποίες χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα το τρέχον έτος. Η μελέτη επικεντρώνεται στην καταγραφή και ανάλυση απολογιστικών στοιχείων τόσο του 2ου εξαμήνου του 2011 όσο και των τάσεων του 1ου εξαμήνου του 2012.

Ο Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το 1 εξάμηνο του 2012 είναι 82.1 αναφορικά με το Διοικητικό Προσωπικό των εταιρειών και 81.1 για τα Διευθυντικά Σετλέχη/ εξειδικευμένο προσωπικό. Παρατηρείται σταθεροποίηση στους δείκτες συγκριτικά με το περασμένο εξάμηνο (81.4 και 82.6 αντίστοιχα). Ο Δείκτης συνεχίζει για 7ο εξάμηνο να είναι κάτω από την τιμή 100, γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση και στασιμότητα των δραστηριοτήτων προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών. Ενώ θα αναμέναμε περαιτέρω μείωση του δείκτη, οι τιμές σταθεροποιούνται αρνητικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας την αίσθηση ότι έχουν φτάσει στο κατώτερο σημείο αναφοράς.
Ο συγκεκριμένος δείκτης ενδεικνύει προςδοκώμενες μεταβολές στις δραστηριότητες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού κατά τη διάρκεια των επερχόμενων 6 μηνών. Τιμές μεγαλύτερες του 100 μεταφράζονται ως αναμενόμενη αύξηση των αντίστοιχων δραστηριοτήτων. Τιμές μικρότερες του 100 υποδηλώνουν σχετική μείωση των δραστηριοτήτων. Όταν ο δείκτης παίρνει τιμές γύρω από το 100, αυτό σημαίνει ότι η αναμενόμενη δραστηριότητα σε αυτού του είδους τις ενέργειες θα μείνει στα ίδια επίπεδα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας συνοψίζονται ως εξής:
Πτώση και στασιμότητα στις δραστηριότητες των εταιρειών που αφορούν στην προσέλκυση και επιλογή νέων στελεχών προβλέπεται για το επόμενο εξάμηνο.
1. Το 41,7% των επιχειρήσεων του δείγματος ενδέχεται να προβέι σε μείωση του εργατικού δυναμικού το επόμενο εξάμηνο (34% το προηγούμενο εξάμηνο). Μόνο το 15,8% των εταιρειών θα πραγματοποιήσει προσλήψεις.
2. Το 57,9% των εταιρειών δεν έδωσε καθόλου αυξήσεις το τελευταίο χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 63,2% τους επόμενους 12 μήνες. Μόνο το 7,1% θα δώσει αυξήσεις πάνω από 3%.
3. Σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα, μια στις δύο επιχειρήσεις εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξη.
4. Άνοδο πάνω από 20% στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού αναμένεται μόνο στο κλάδο των Υπηρεσιών. Στους κλάδους της Εκπαίδευσης, των ΜΜΕ/ Εκδόσεις και των Μεταφορών/ Logistics οι προσδοκίες αύξησης ενεργειών προσέλκυσης νέου προσωπικού είναι μηδενικές ενώ εξίσου πολύ χαμηλό ποσοστό ενεργειών προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού παρουσιάζει και ο κλάδος των Κατασκευαστικών.
5. Και σε αυτό το εξάμηνο συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων προς τα νεαρά στελέχη/ αποφοίτους (32,7%)
6. Όσες εταιρείες προχώρησαν σε προσλήψεις θα στραφούν κυρίως στους τομείς των πωλήσεων, της εξυπηρέτησης πελατών και των οικονομικών/ λογιστής.
7. Τα web site αναζήτησης εργασίας παραμένουν για τις εταιρείες η πιο δημοφιλής μέθοδος προσέλκυσης και αναζήτησης προσωπικού. Ακολουθούν, οι εταιρικές βάσεις βιογραφικών, η ενδο-εταιρική αναζήτησης για εσωτερική κάλυψη θέσεων, τα εταιρικά web sites και η μέθοδος αναζήτησης που σχετίζεται με το κοινωνικό περιβάλλον των εργαζομένων (από στόμα σε στόμα). Η πιο επιτυχημένη μέθοδος σε σχέση με το πλήθος των εταιρειών που την χρησιμοποίησαν παραμένουν τα web sites αναζήτησης.
8. Το 60,4% των εταιριών χρησιμοποιεί τις συνεντεύξεις ως βασικό εργαλείο επιλογής προσωπικού, ενώ το 38,8% χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία όπως ψυχομετρικά τεστ και τεστ δεξιοτήτων.
9. Περίπου το 50% των εταιρειών απάντησε ότι στις αγγελίες που αφορούν θέσεις γραμματείας, λογιστηρίου, τεχνικούς Η/Υ και υπαλλήλους γραφείου ζητούν πιστοποιημένη γνώση Η/Υ. Η πλειοψηφία των εταιρειών κρίνει σημαντική την ύπαρξη πιστοποίησης γνώσης Η/Υ ή άλλων επαγγελματικών δεξιοτήτων για την τελική επιλογή νέου προσωπικού.
10. Τι 51,8% των εταιρειών θεωρεί βασική προϋπόθεση για την επιλογή νέο προσωπικού των υπάρξη Μεταπτυχιακού Τίτλου σπουδών.
Η έρευνα του 1ου κύκλου (1ο εξάμηνο) του 2012 με τη χορηγία της ECDL Hellas μέλος του Ομίλου PEOPLECERT και του Kariera.gr. Χορηγός του Ειδικού Θέματος για το πρώτο εξάμηνο του 2012 είναι η KPMG.
Δείτε την έρευνα για το Δείκτη Τάσεων Αγοράς Εργασίας (Recruitment Confidence Index) για το 1ο εξάμηνο του 2012, εδώ.


www.epixeiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου