Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Εγκλωβισμένοι στο διαδίκτυο: 'κάθε 10 δευτερόλεπτα, ένα θύμα του κυβερνοεγκλήματος'

Το πιο εύκολο πράγμα είναι να κρύβεσαι πίσω από μια οθόνη και να εκφοβίζεις τους άλλους. Το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού προκαλεί τραύματα στις ψυχές των παιδιών και κάνει τους γονείς του εξελιγμένου τεχνολογικά κόσμου να χάνουν τον ύπνο τους. 
Ευχή, κατάρα ή και τα δύο; Μπορεί το διαδίκτυο να έχει πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη. Όταν όμως κάτι δεν χρησιμοποιείται σωστά, γυρίζει μπούμερανγκ. Έτσι και στο διαδίκτυο «γεννήθηκε» το “cyberbullying”.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Reuters, πάνω απο 10% των γονιών, απο όλο τον κόσμο, παραδέχθηκε ότι το παιδί του έπεσε θύμα διαδικτυακού εκβοφισμού, ενώ σχεδόν το ¼ των ερωτηθέντων γνώριζε ένα θύμα.

Ελλιπής Ενημέρωση
Το ανησυχητικό που προέκυψε απο την έρευνα, είναι ότι πάνω απο τα ¾ των συμμετεχόντων στην διεθνή αυτή έρευνα, δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα για το τί είναι ακριβώς το “cyberbullying” και σε τί διαφέρει απο άλλες μορφές παρενόχλησης. Έριξαν δε, την περισσότερη ευθύνη στους εαυτούς τους για το γεγονός ότι ήταν ανίκανοι να χειριστούν το πρόβλημα ενώ παράλληλα επέρριψαν ευθύνες και στα σχολεία για ελλιπή μέτρα πρόληψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, καταδεικνύεται ότι όλοι συμφωνούν στο ότι θα πρέπει να υπάρξει μαι συντονισμένη δράση απέναντι στο cyberbullying, και όλοι οι φορεις της κοινωνίας θα πρέπει να συμμετέχουν. Στη διαδικτυακή έρευνα συμμετείχαν πάνω απο 18.000 άτομα απο 24 χώρες, απο τους οποίους 6.500 ήταν γονείς.

Η κατάρα των social media
Σύμφωνα με την έρευνα, το πιο πρόσφορο έδαφος για το cyberbullying, είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πρώτο το Facebook. Δεύτερες έρχονται οι φορητές συσκευές, και τα τρίτα τα chat rooms. Στο μεταξύ, ενώ η έρευνα έδειξε ότι η ανησυχία για το cyberbullying είναι στα ύψη, με το 1/3 να δηλώνει ότι έχει ακούσει, διαβάσει για το φαινομενο, υπήρχαν ωστόσο γεωγραφικές και πολιτισμικές διαφορές στην αντιμετώπισή του. Για παράδειγμα στην Ινδονησια, 91%, ανέφερε ότι γνώριζε για το cyberbullying, το οποίο περιλαμβάνει τη σκόπιμη απειλή και εξευτελισμό παιδιών ή εφήβων απο συνομίληκούς τους ή απο ομάδες παιδιών, μέσω των social media και των κινητών τηλεφώνων. Στην Αυστραλία ενήμερο για το φαινόμενο ήταν το 87% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθούν η Πολωνία και η Σουηδία. Απο την άλλη, μόνο το 29% των ερωτηθέντων στη Σαουδική Αραβία και το 35% στη Ρωσία, γνώριζαν για το φαινόμενο. Στις ΗΠΑ, περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού, συνδέθηκαν άμεσα με αυτοκτονίες εφήβων.

Η έρευνα χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη διεθνής για το συγκεκριμένο φαινόμενο. Το κλειδί στην έρευνα αυτή, ήταν η μέτρηση της γονικής ανησυχίας για το cyberbullying, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και το γεγονός οι περιπτώσεις παιδιών-θυμάτων να παρουσιάστηκαν μειωμένες, αφού οι ερωτηθέντες ήταν ενήλικες και όχι παιδιά.

Στην Ινδία, 32% των γονέων, δήλωσε ότι το παιδί τους έπεσε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού, ακολουθεί η Βραζιλία με 20%, ο Καναδάς και η Σαουδική Αραβία με 18% και 15% στις ΗΠΑ. Το 53% στην Ινδονησία γνώριζε κάποιο παιδί-θύμα, όμως μόνο 14% δήλωσε ότι το παιδί του υπήρξε θύμα, ενώ χαμηλότερο ήταν το ποσοστό στον Καναδά, τη Βραζιλία, της Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ.

Τέλος, σε Γαλλία και Ισπανία, αναφέρθηκαν οι λιγότερες περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού. Μελλοντικές έρευνες, σίγουρα θα δείξουν πιο ξεκάθαρα αποτελέσματα. Μέχρι τότε, τα παιδιά μας και τα μάτια μας.

Της Μαρίας Χαραλάμπους
www.campuscy.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου