Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Οι τάσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών για το 2012


Η έκθεση του 2012 προβλέπει την αύξηση των πωλήσεων των “smartphones”, τον περιορισμό της παροχής απεριόριστης χρήσης του διαδικτύου, τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεόρασης ακόμα και εν κινήσει, την κυριαρχία των online διαφημίσεων και την αυξημένη ζήτηση για νέα τεχνολογικά προϊόντα. Το τρέχον έτος φαίνεται να αποτελεί μεταβατικό στάδιο με αρκετές καινοτομίες τις οποίες θα ήταν χρήσιμο να προσπαθήσουν να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις του χώρου, ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω.

  • Οι πωλήσεις των χαμηλού κόστους «έξυπνων κινητών τηλεφώνων» (smartphones) (αξίας μέχρι και $100), αγγίζουν για πρώτη φορά τα 500 εκατομμύρια τεμάχια.
Πάνω από 500 εκατομμύρια έξυπνα κινητά τηλέφωνα χαμηλού κόστους (smartphones που πωλούνται σε τιμή μικρότερη των $100) θα χρησιμοποιούνται από το τέλος του 2012, καθώς η ζήτηση για συσκευές που διαθέτουν ορισμένες από τις λειτουργίες ενός υπολογιστή, συνεχώς αυξάνεται. Οι καταναλωτές φαίνεται να επιθυμούν να αντικαταστήσουν τα μοντέλα συσκευών κινητών τηλεφώνων που διέθεταν μόνο κάποιες βασικές λειτουργίες χωρίς να είναι τόσο απαιτητικοί, ώστε να ζητούν αυτά που προσφέρουν οι πιο εξελιγμένες (“high-end”) συσκευές.

  • Τεχνολογία NFC (Near Field Communication) και κινητές συσκευές.
Οι συσκευές κινητών τηλεφώνων που θα διαθέτουν την τεχνολογία NFC αναμένεται να φτάσουν τα 300 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2013. Το NFC – μεταφορά μικρών ποσοτήτων δεδομένων σε πολύ μικρή απόσταση – κυριαρχείται από το λεγόμενο “wave & pay”, δηλαδή την ενσωμάτωση μιας πιστωτικής κάρτας στο κινητό τηλέφωνο που παρέχει τη δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών και όχι μόνο.

  • Web Bybass: Μεταφορά δεδομένων χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο.
Η εν λόγω τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν με άλλες μορφές όπως το υπέρυθρο (infrared) και bluetooth και τώρα αναβιώνει με τη μέθοδο του “Web Bybass”, η οποία παρέχει τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων χωρίς να είναι απαραίτητη η σύνδεση στο ίντερνετ. Το 2012, περίπου το 1% του συνόλου των ασύρματων δεδομένων θα μεταφέρονται μεταξύ των συσκευών παρακάμπτοντας το διαδίκτυο, ποσοστό το οποίο είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2011.

  • Το τέλος της παροχής απεριόριστης χρήσης διαδικτύου.
Η Deloitte προβλέπει ότι το 2012 εκατό εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου θα πρέπει να αρχίσουν να παρακολουθούν το μετρητή των δεδομένων που «κατεβάζουν», καθώς οι πάροχοι έχουν αρχίσει να επανεξετάζουν την προσφορά απεριόριστης χρήσης διαδικτύου.

  • Πολλές εφαρμογές, λίγα downloads.
Ο αριθμός των διαθέσιμων εφαρμογών αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια περίπου το 2012. Ωστόσο, το ποσοστό αυτών για τις οποίες οι καταναλωτές πληρώνουν παραμένει μικρό.

www.infocom.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου