Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Λιανεμπόριο: ΝΑΙ σε εξαγορές και deals το 2012 - Ποιοι ρισκάρουν


Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στον κλάδο των ποτών και των τροφίμων αποτελούν μονόδρομο σε μία εποχή, όπου ο τζίρος και τα μερίδια συρρικνώνονται ανά τρίμηνο. Το "στήριγμα" των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας από τη νέα χρονιά, θα αποτελέσουν κορυφαίοι λιανέμποροι εντός του 2012, οι οποίοι αν μη τι άλλο εν μέσω οικονομικής κρίσης εξακολουθούν να επενδύουν, με το "βλέμμα" σε εξαγορές και deals με εταιρείες του κλάδου που αναζητούν άμεσα στρατηγικό επενδυτή.
Το ενδεχόμενο εξαγορών ή συγχωνεύσεων κυρίαρχων ομίλων στον κλάδο του λιανικού εμπορίου είναι κάτι για το οποίο γίνεται ντόρος εδώ και αρκετό καιρό, με τις φήμες να κάνουν λόγο για μεγάλη αλυσίδα σούπερ - μάρκετ, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει την αποχώρησή της από την εγχώρια αγορά.
Παράγοντες του λιανεμπορίου επισημαίνουν ότι οι ευνοοιμένοι του 2012, της χρονιάς με βαθύτερη, όπως τονίζουν, ύφεση, θα είναι εκείνοι οι οποίοι "βλέποντας τα σκούρα", προνόησαν εγκαίρως, ώστε η κρίση να μην τους βρει απροετοίμαστους. Που σημαίνει ότι "οπλίστηκαν" με την κατάλληλη υποδομή, προκειμένου οι δυσκολίες να τους "αγγίξουν" μεν, αλλά να μην τους διαλύσουν δε.
Σύμφωνα, πάντως, με την πλειονότητα των αρμοδίων της εν λόγω αγοράς, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις στον κλάδο του εμπορίου και συγκεκριμένα στον κλάδο των ποτών και των τροφίμων αποτελούν μονόδρομο σε μία εποχή, όπου ο τζίρος και τα μερίδια συρρικνώνονται ανά τρίμηνο.

Ποιοι εξετάζουν deals

Την αρχή των διαπραγματεύσεων προς την κατεύθυνση των εξαγορών και των κοινοπραξιών έχει κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΒ Βασιλόπουλος, με σκοπό να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στο εγχώριο λιανεμπόριο. Η εταιρεία βγαίνει νικήτρια από τον ισχυρό "πόλεμο" μειωμένων τιμών και προσφορών και για αυτό εξακολουθεί να κινείται αναλόγως. Παράλληλα, ετοιμάζεται να επενδύσει περίπου 100 εκατ. ευρώ μέσα στο 2012 για τη δημιουργία περίπου 16 νέων σημείων πώλησης αλλά και σε πληροφοριακά συστήματα για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς μας.
Τα νέα έρχονται από τη Danone, η οποία, όπως δήλωσε πρόσφατα ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Φεύγας, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εξαγορές.
Στόχος της είναι η αύξηση των πωλήσεων κατά 10% στο σύνολο του 2012, τη στιγμή που το τρέχον έτος, εκτιμάται πως θα κλείσει με μείωση 10% στις πωλήσεις λόγω των επενδύσεων σε διαρθρωτικές αλλαγές.
Τέλος, πρόθυμη να προχωρήσει σε "γαμήλια" deals παρουσιάζεται και η Μινέρβα Ελαιουρική, η οποία προβλέπει ότι όλο και κάποιο σχετικό "κανόνι" θα σκάσει το επόμενο δίμηνο ως προς το μέτωπο των συγχωνεύσεων.
Η εταιρεία συνεχίζει το αναπτυξιακό της πλάνο, το οποίο, προβλέπει το λανσάρισμα νέων προϊόντων και τη βελτίωση της παραγωγικότητάς της.

www.exipno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου