Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η κρίση τσακίζει τους Ελληνες μάνατζερ των επιχειρήσεων

 Η κρίση τσακίζει τους Ελληνες μάνατζερ των επιχειρήσεων
Από την  κρίση που έχει πλήξει τον ιδιωτικό τομέα δεν εξαιρούνται ούτε τα στελέχη των επιχειρήσεων καθώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι τρεις στους τέσσερις έχουν χάσει τη δουλειά τους.Πρόκειται κυρίως για άνδρες στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 και 50 ετών, οι οποίοι δέχθηκαν αρχικά περικοπές στους μισθούς και τις παροχές, στη συνέχεια έχασαν τη δουλειά τους.

Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 3 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2011, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 476 Ελλήνων στελεχών, τα οποία εργάζονται ή έχουν εργαστεί ως διευθύνοντες σύμβουλοι, CEOS, Directors και Managers.
Τα αποτελέσματα της έρευνας της εταιρείας People for Business (PFB) είναι αποκαλυπτικά και εξαιρετικά απογοητευτικά, ειδικά για τα στελέχη ηλικίας 38-42 ετών που καλύπτουν διευθυντικές θέσεις, καθώς αυτά σε ποσοστό 53,5% αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας στη χώρα μας. Η έρευνα της PFB, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 3 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2011, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 476 Ελλήνων στελεχών τα οποία εργάζονται ή έχουν εργαστεί ως διευθύνοντες σύμβουλοι, CEOS, Directors και Managers, με στόχο να διερευνηθούν τόσο ο τρόπος αναζήτησης εργασίας εν μέσω κρίσης όσο και η διαχείριση αυτής από τα έμπειρα στελέχη της αγοράς.
Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, μόνο το 26,7% του δείγματος εργάζεται το διάστημα αυτό, ενώ το 73,3% έχει χάσει τη δουλειά του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και το 25% μόλις το τελευταίο εξάμηνο. Ωστόσο, η ανασφάλεια είναι δεδομένη και για τα στελέχη που εργάζονται, καθώς η ρευστή κατάσταση στην οικονομία και την αγορά καθιστά την απόλυση ένα σοβαρό ενδεχόμενο.
Αντιμέτωπα με το φάσμα της ανεργίας στην πλέον παραγωγική φάση της καριέρας τους, σχεδόν τα μισά στελέχη που έχουν χάσει τη δουλειά τους έχουν στείλει περισσότερα από 20 βιογραφικά το τελευταίο διάστημα, ακόμη και για θέσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με την προϋπηρεσία τους, ενώ μόλις το 15% των ερωτηθέντων κατάφερε να συμμετάσχει σε περισσότερες από 5 συνεντεύξεις. Αντίθετα, το 18,3% δεν κατάφερε να κλείσει ούτε μία επαγγελματική συνέντευξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα βιογραφικά που έχουν σταλεί, μόλις το 13,3% αφορούσε περισσότερες από 5 θέσεις εξωτερικού, το 11,7% περίπου 2-5 θέσεις εκτός συνόρων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των βιογραφικών (75%) αφορούσε έως δύο το πολύ θέσεις εκτός Ελλάδας.
Η ίδια έρευνα πιστοποιεί επίσης μια ενδιαφέρουσα ανατροπή, καθώς για πρώτη φορά ένα υψηλό ποσοστό στελεχών του επιχειρηματικού κόσμου, το 58,3%, εκδηλώνει το ενδιαφέρον του να αναλάβει θέση ευθύνης στον δημόσιο τομέα, ως συνέπεια των περιορισμένων ευκαιριών στον ιδιωτικό τομέα. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι το 71,7% των στελεχών θεωρεί ότι υπάρχει διακριτική μεταχείριση υπέρ του Δημοσίου (με προνομιακά δάνεια, ασφαλιστικά δικαιώματα κ.ά.) ενώ μόλις το 21,7% εκτιμά το αντίθετο.
Περαιτέρω, υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων (46,7%) θεωρεί ότι δεν κατάφερε να κερδίσει μία θέση εργασίας από αυτές που είναι διαθέσιμες και στις οποίες εκδήλωσε ενδιαφέρον γιατί έχει πολλά προσόντα (overqualified). Πέραν αυτού ωστόσο, επιπλέον ανασταλτικοί παράγοντες για την είσοδο έμπειρων στελεχών στην αγορά αποτελούν η ηλικία και οι υψηλές αποδοχές (σε ποσοστό 31,7%), αλλά και η έλλειψη γνώσης της συγκεκριμένης αγοράς και θέσης. Σε ό,τι αφορά τους τρόπους αναζήτησης εργασίας, οι εξειδικευμένες ιστοσελίδες βρίσκονται στην πρώτη θέση, ενώ έπονται οι εταιρείες συμβούλων. Ακολουθούν οι συστάσεις και στην τελευταία θέση βρίσκονται τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (social media), τα οποία στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται ευρέως. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας εντοπίζεται στις διευθυντικές θέσεις και στην ηλικιακή ομάδα 38-42 ετών, ενώ ακολουθούν η ομάδα 5055 ετών και 42-45 ετών.
Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου