Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η προσωπική ευθύνη

Ένας λόγος που οι άνθρωποι δεν παίρνουν αυτά που θέλουν από τη ζωή τους είναι διότι απλά αρνούνται να πάρουν προσωπική ευθύνη για όσα τους συμβαίνουν. Βλέπετε, το εκπαιδευτικό, οικογενειακό, πολιτισμικό μας σύστημα, μας έχουν προγραμματίσει να πιστεύουμε ότι τα πράγματα απλώς μας συμβαίνουν είτε λόγω εξωτερικών αιτίων είτε λόγω της τύχης.

Για παράδειγμα, μπορεί να στενοχωριέστε επειδή χάσετε τη δουλειά σας ή μπορεί να έχετε προβλήματα με τον προϊστάμενό σας ή με το σύντροφό σας ή δυσκολία στο να αυξήσετε το εισόδημά σας ή να επεκτείνετε τη δουλειά σας ή ακόμη δυσκολία στο να βρείτε τον κατάλληλο σύντροφο, να συναντήσετε τον κατάλληλο άνθρωπο για μια όμορφη σχέση.

Για όλα αυτά τα προβλήματα έχουμε συνηθίσει να αποδίδουμε ευθύνη συνήθως στους άλλους, στην Πολιτεία, στην τύχη μας κτλ. Μας είναι δύσκολο να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να πάρουμε προσωπική ευθύνη για τις πράξεις μας. Έτσι, αισθανόμαστε αβοήθητοι σαν να μην έχουμε έλεγχο σε ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας.

Παρότι είναι αλήθεια ότι το DNA μας, οι φυσικοί νόμοι, το εξωτερικό μας περιβάλλον και οι συνθήκες και, οι άλλοι άνθρωποι ευθύνονται σε έναν βαθμό για ό,τι συμβαίνει σε μας, στην πραγματικότητα ως ανθρώπινα όντα έχουμε επιλογές. Ναι, στην πραγματικότητα είμαστε προγραμματισμένοι για να πετύχουμε και συνήθως έχουμε πολύ περισσότερες επιλογές απ’ όσες φανταζόμαστε.

Αρκεί να αρχίσουμε να παίρνουμε προσωπική ευθύνη για τη ζωή μας και να αλλάξουμε τον τρόπο που εμείς βλέπουμε τα πράγματα. Να περάσουμε από την παθητικότητα στην ενεργητικότητα. Τότε μπορούμε να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι πολλά από τα πράγματα που μας συμβαίνουν στην εξωτερική μας ζωή είναι στην πραγματικότητα αντανάκλαση του εσωτερικού μας κόσμου.

Ναι, τα συμβάντα που συναντούμε, οι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε, οι δουλειές που μας τυχαίνουν, οι σχέσεις που δημιουργούμε, η εμφάνισή μας, το εισόδημά μας είναι σε μεγάλο βαθμό αντανάκλαση και αποτέλεσμα των σκέψεων που κάνουμε, των πεποιθήσεών μας για τον κόσμο, των συναισθημάτων μας, των συμπεριφορών και των επιλογών μας.

Η δική μας θετικότητα ή αρνητικότητα απέναντι στα πράγματα και τους ανθρώπους έχουν την ιδιότητα να έλκουν συγκεκριμένες συμπεριφορές από τους άλλους ανθρώπους που μας συμπεριφέρονται σύμφωνα με τα μηνύματα που τους στέλνει ο εσωτερικός μας κόσμος.

Άρα λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε για ν’ αρχίσουμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο; να απολαμβάνουμε καλύτερες σχέσεις, μεγαλύτερο εισόδημα, μεγαλύτερη ικανοποίηση, αφθονία, ισορροπία και αρμονία στη ζωή μας;

Το ταξίδι προς την επιτυχία ξεκινάει από τα μέσα προς τα έξω. Καταρχήν, θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και ξεκάθαροι. Θα πρέπει να γνωρίσουμε καλά τον εαυτό μας. Να αναγνωρίσουμε και να παραδεχθούμε την ενδεχόμενη αρνητικότητά μας σε κάποια πράγματα σε ό,τι αφορά τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις, τα συναισθήματά μας, να παραδεχθούμε το θυμό, τους φόβους, τους δισταγμούς, την κακή μας διάθεση, κλπ.

Ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε είναι να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε  τον εαυτό μας, ποιοι πραγματικά είμαστε, τι πραγματικά θέλουμε, πως λειτουργούμε στις καταστάσεις, ποιες είναι οι δυνάμεις και οι αδυναμίες μας;

Και μετά να ξεκινήσουμε να αλλάζουμε ό,τι δεν μας αρέσει. Αυτή η διαδικασία δε σημαίνει ότι θα πρέπει να χαθούμε μέσα σε μια στείρα αυτοκριτική ούτε ότι θα πρέπει να στενοχωριόμαστε για πράγματα που έγιναν στο παρελθόν και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε. Χρειάζεται απλώς να καταλάβουμε τον εαυτό μας, να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας, να τα παραδεχθούμε, και κατόπιν να εστιάσουμε δημιουργικά στο μέλλον.

Κατόπιν είναι σημαντικό να πούμε στον εαυτό μας τα εξής: καταλαβαίνω πως νιώθω, καταλαβαίνω πως λειτουργώ, και θέλω να πάρω προσωπική ευθύνη και να αλλάξω. Θέλω να δοκιμάσω να κάνω θετικές σκέψεις για τον εαυτό μου και για τους άλλους, να είμαι αισιόδοξος, αυθόρμητος, δημιουργικός και συγκεντρωμένος στους στόχους μου.

Αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει, κάντε ένα μικρό διάλειμμα από την καθημερινότητά σας, απομονωθείτε για λίγο σε ένα όμορφο τοπίο στην εξοχή, δώστε στο σώμα και στο μυαλό σας χώρο και χρόνο να χαλαρώσει και κατόπιν αρχίστε να φαντάζεστε την επιθυμητή σας κατάσταση σαν μια ωραία εικόνα.

Πως θα θέλατε να είστε σε 3 μήνες, σε 6 μήνες, σε 1 χρόνο από σήμερα; Πως θα θέλατε να σας συμπεριφέρονται οι άλλοι; Τι θα θέλατε να είστε ή να έχετε; Πως θα θέλατε να είναι ο σύντροφός σας, η δουλειά σας, το εισόδημά σας; Πως θα νιώθατε σ’ αυτήν την όμορφη κατάσταση; Πως θα λειτουργούσατε; Τι θα απολαμβάνατε σ’ αυτήν την κατάσταση;

Και μετά, πάρτε ένα φύλλο χαρτί και αρχίστε να γράφετε: ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να φτάσω από το σημείο που βρίσκομαι σήμερα στο σημείο που θέλω να πάω; Πως μπορώ να σπάσω την προσπάθειά μου σε μικρούς, ευκολότερους, ενδιάμεσους στόχους; Ποιοι άνθρωποι μπορούν να με βοηθήσουν σ’ αυτή μου την προσπάθεια; Ποιους αρνητικούς ανθρώπους πρέπει να αποφεύγω; Τι πρέπει να αλλάξω εγώ;

Στο βαθμό που μπορείτε να αλλάξετε τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές σας και να κάνετε καινούριες θετικές, αισιόδοξες, δυναμικές και δημιουργικές σκέψεις, δράσεις κι επιλογές θα δείτε ότι και ο κόσμος αλλάζει γύρω σας, τα πράγματα έρχονται ολοένα και περισσότερο προς την κατεύθυνση που εσείς θέλετε και έχετε προγραμματίσει να πετύχετε. Θυμηθείτε ότι η επιτυχία και η ευτυχία είναι επιλογή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου